Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, περιμένει πρώτα την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να προχωρήσει το θέμα των F-16 στο Κογκρέσο.

«Μέλη του Κογκρέσου περιμένουν να δουν τα βήματα της Άγκυρας», αναφέρει η εφημερίδα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

*Διαβάστε εδώ: Responsible Travel: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα εναλλακτικά νησιά της Ελλάδας για το 2024

Τούρκοι αναλυτές: Οι Έλληνες έχουν Rafale και F-16 ΒLOCK-70 και η ισορροπία στους αιθέρες άλλαξε εναντίον της Τουρκίας

Ο Ερντογάν Καρακους, πτέραρχος ε.α. ανέφερε: «Θα σας εξηγήσω πώς στριμωχτήκαμε. Η Ελλάδα ήδη έχει παραλάβει 20 μαχητικά. Rafale θα παραλάβει επιπλέον 4. Επίσης, ήδη έχει εκσυγχρονίσει 20 μαχητικά F-16 σε επίπεδο Block 70 και συνεχίζουν και θα φτάσουν να έχουν εκσυγχρονίσει περίπου 80 μαχητικά».

Ο Γιούνους Πακσόι, ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον σχολίασε: «Οι ΗΠΑ περιμένουν να εγκρίνουν τα ελληνικά F-35, για να τα εγκρίνουν μαζί με τα F-16 της Τουρκίας. Δηλαδή αν συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ, θα πάρουμε τα F-16 και οι Έλληνες θα πάρουν τα F-35. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια».

Ο Καρακούς συνέχισε: «Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει. Για να μην πάρουν οι Έλληνες τα F-35, εμείς πρέπει να εγκρίνουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή η σύγκριση της αεροπορικής ισχύος με την Ελλάδα αρχίζει και στρίβει εναντίον της Τουρκίας. Η απόφαση είναι αυτού που έχει τη λογική. Θέλουμε να πάρουμε τα Eurofighter, καθώς ακόμη κι αν το Κογκρέσο δώσει την έγκρισή του, η παραλαβή των F-16 θα ξεκινήσει σε 3 με 4 χρόνια».