Η έκρηξη του ηφαιστείου αυτή την εβδομάδα είχε αναγκάσει τις αρχές της Ισλανδίας να πάρουν έκτακτα μέτρα. Τελικά, σήμερα (22/12/2023) το επίπεδο κινδύνου υποβαθμίστηκε, καθώς οι ειδικοί δεν μπορούν να παρατηρήσουν δραστηριότητα στο σημείο της έκρηξης.

Η έκρηξη τη Δευτέρα (18/12/2023)  άνοιξε μια ρωγμή μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, εκτοξεύοντας λάβα στον ουρανό μόλις 3,5 χιλιόμετρα από την πόλη Γκρίνταβικ που είχε εκκενωθεί.

Διαβάστε επίσης: Χαβάη: Το ηφαίστειο Μαούνα Λόα εξερράγη ύστερα από 38 χρόνια και drone κατέγραψε στιγμιότυπα (Βίντεο)

Την Παρασκευή (22/12/2023) η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας ανέφερε ότι «η ηφαιστειακή δραστηριότητα φαίνεται να έχει τερματιστεί από αργά χθες το βράδυ (της Πέμπτης) ή νωρίς το πρωί», για να προσθέσει ότι καμία δραστηριότητα δεν ήταν ορατή κατά τη διάρκεια πτήσεων επιτήρησης.

Είναι πάντως πιθανό να ρέει λάβα κάτω από το έδαφος «και επομένως δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η έκρηξη έχει τελειώσει», ανέφερε η υπηρεσία. Οι αρχές μείωσαν το επίπεδο συναγερμού κατά ένα επίπεδο.

Οι αρχές της Ισλανδίας που μετά την έκρηξη του ηφαιστείου είχαν πάρει έκτακτα μέτρα, σήμερα επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν στην πόλη Γκρίνταβικ

Από την Πέμπτη, οι αρχές άρχισαν να επιτρέπουν στους 4.000 κατοίκους της εκκενωμένης πόλης την πρόσβαση μεταξύ 7 π.μ. και 4 μ.μ., ωστόσο εξακολουθεί να μην είναι ασφαλής η διανυκτέρευση.

Εν τω μεταξύ, για τη προστασία από τη λάβα έχουν στηθεί φράγματα γύρω από γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από την έκρηξη και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και νερό σε 30.000 ανθρώπους.