Ψήφισμα ενέκρινε σήμερα (22/12) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε επείγοντα μέτρα «για τη δημιουργία των συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών». Δεκατρείς χώρες ψήφισαν υπέρ, καμία δεν καταψήφισε, ενώ Ρωσία και ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του, η οποία δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Επίσης, σημείωσε για ακόμη μια φορά ότι «η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπισμένες ανάγκες των κατοίκων της Γάζας και να τελειώσει ο εφιάλτης που βιώνουν».

Ισραήλ: «Ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε την απόφαση που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή δεν έκανε κάποια αναφορά στους ομήρους που κρατά η Χαμάς. «Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ εστιάζει μόνο στους μηχανισμούς παροχής βοήθειας στη Γάζα είναι περιττό και αποκομμένο από την πραγματικότητα. Το Ισραήλ ήδη επιτρέπει τις παραδόσεις βοήθειας στην απαιτούμενη κλίμακα», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν. «Ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη σθεναρή υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη σύνταξη του ψηφίσματος, σημειώνοντας ότι με το κείμενο αυτό το Ισραήλ διατηρεί τη δυνατότητα να επιθεωρεί τη βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε απόψε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιθεωρεί την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα, μετά την υπερψήφιση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας απόφασης που απαιτεί την ανεμπόδιστη πρόσβαση της βοήθειας αυτής «σε ευρεία κλίμακα» στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά θα εξετάζει, για λόγους ασφαλείας, κάθε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα» ανέφερε ο υπουργός Έλι Κοέν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Παλαιστίνη: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «σε ευρεία κλίμακα» στη Γάζα είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», έκρινε ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα έθνη, επιμένοντας όμως ότι είναι αναγκαία η «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον θύλακα.

«Το ψήφισμα αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να εφαρμοστεί και να συνοδευτεί από μαζικές πιέσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός. Επαναλαμβάνω, άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ριγιάντ Μανσούρ μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ανεπαρκές» κρίνει η Χαμάς το ψήφισμα

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με το ψήφισμα που εγκρίθηκε, σχολιάζοντας ότι είναι ένα «ανεπαρκές βήμα» για την κάλυψη των αναγκών στον θύλακα.

«Τις προηγούμενες πέντε ημέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάστηκε σκληρά για να αφαιρέσει από το ψήφισμα την ουσία του και να παρουσιάσει αυτήν την αδύναμη εκδοχή (…) Αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού μας» αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς.