Κερδισμένοι Αμερικανοί αλλά και Ρώσοι από τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα του 2023.  Σύμφωνα με τη Guardian, από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, 12 έχασαν χρήματα το 2023, ενώ οι υπόλοιποι είδαν τα κεφάλαιά τους να αυξάνονται. Από τους 500 κροίσους στην κορυφή της λίστας, πλουσιότερο έγινε το 77%.

Ο Έλον Μασκ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με περιουσία ύψους 235 δισ. δολαρίων. Παρά τις αναφορές για πτώση της αξίας της πλατφόρμας Χ, η περιουσία του μεγιστάνα από τη Νότια Αφρική αυξήθηκε, χάρη στα κέρδη από την Tesla. Οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, γεγονός που αύξησε την περιουσία του Μασκ κατά σχεδόν 98 δισ. δολάρια.

Ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους για το 2023 ήταν και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 184%, από 45 δισ. δολάρια σε 128 δισ. δολάρια, καθώς η αξία της μητρικής εταιρείας του κοινωνικού δικτύου, της Meta, εκτινάχθηκε κατά 172% μέσα στο έτος. Μετά από ένα «φριχτό» 2022 για τον Ζούκερμπεργκ, κατά το οποίο η αξία της Meta κετέρρευσε μετά τις ανησυχίες των μετόχων ότι ξοδεύονται πάρα πολλά κεφάλαια για την προώθηση του metaverse και αγνοεί τις βασικές της επιχειρήσεις WhatsApp, Instagram και Facebook, η μετοχή έχει ανακτήσει σχεδόν όλες τις απώλειές της.

Παράλληλα, ο Ινδονήσιος ιδιοκτήτης ομίλου πολυεθνικών Πρατζόγκο Πανγκέστου είδε τον πλούτο του να επταπλασιάζεται, χάρη στις επενδύσεις του στη γεωθερμική ενέργεια, εκτοξεύοντάς τον στην πρώτη 50άδα των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων με 31,5 δισ. δολάρια.

Υπήρξαν και κάποιοι αξιοσημείωτα χαμένοι: Ενώ οι 14 πρώτοι αύξησαν τον πλούτο τους, ο 15ος -ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι- είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 36 δισ. δολάρια, στα 84,3 δισ. δολάρια. Η αξία των εταιρειών της οικογένειας του κατέρρευσε αφότου ένας ακτιβιστής επενδυτής κατηγόρησε τον Γκαουτάμ ότι «έκανε τη μεγαλύτερη απάτη στην εταιρική ιστορία».

Στη λίστα των δισεκατομμυριούχων κυριαρχούν οι Αμερικανοί άνδρες.

Από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό είναι ο μοναδικός από τον υπόλοιπο κόσμο, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων που αυξήθηκε κατά 17,2 δισ. δολάρια χάρη στις επιδόσεις του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH.

Γαλλίδα είναι επίσης η γυναίκα με την υψηλότερη θέση στη λίστα, η επιχειρηματίας και κληρονόμος της αυτοκρατορίας ομορφιάς L’Oréal, Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση μετά από κέρδη 316 εκατ. δολαρίων που ανέβασε την περιουσία της στα 99,1 δισ. δολάρια.

Πολλοί από τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν πληγεί από κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν γίνει πλουσιότεροι, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για τον περιορισμό της οικονομικής τους ελευθερίας, σύμφωνα με τη Guardian.

Μεταξύ των αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις και ο πλούτος αυξήθηκε, είναι ο μεγιστάνας του νικελίου Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 δισ. δολάρια στα 30,6 δισ. δολάρια, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Αλισέρ Ουσμάνοφ κατά 1,88 δισ. δολάρια στα 20,3 δισ. δολάρια και ο βιομήχανος Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 1,3 δισ. δολάρια, φτάνοντας τα 20 δισ. δολάρια.