Η Apple μπορεί προς το παρόν να συνεχίσει τις πωλήσεις της ναυαρχίδας της, των smartwatches, αφού την Τετάρτη ένα αμερικανικό εφετείο ανέστειλε την απαγόρευση εισαγωγής των συσκευών από μια κυβερνητική επιτροπή που επιβλήθηκε σε μια διαμάχη για πατέντες σχετικά με την τεχνολογία ιατρικής παρακολούθησης.

Ο τεχνολογικός γίγαντας είχε καταθέσει επείγον αίτημα ζητώντας από το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ να σταματήσει τη διαταγή της αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ITC), η οποία είχε αποφανθεί ότι η Apple είχε παραβιάσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Masimo με έδρα το Irvine της Καλιφόρνιας.

Μια οριστική απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει σε οποιαδήποτε από τις δύο εταιρείες εκατομμύρια δολάρια και ενδεχομένως να αναγκάσει σε διακανονισμό ή σε κάποιου είδους τεχνολογική παράκαμψη από την Apple, ανέφεραν αναλυτές. Τελικά, όμως, οποιοδήποτε οικονομικό πλήγμα για την Apple είναι πιθανό να επισκιάζεται από την κακή δημοσιότητα που δημιουργεί η αγωγή, ανέφεραν.

Αμετάβλητες οι μετοχές της Apple, υποχώρησαν της Masimo

Οι μετοχές της Masimo έκλεισαν 4,6% χαμηλότερα στα 115,11 δολάρια μετά την απόφαση της Τετάρτης, ενώ οι μετοχές της Apple έκλεισαν αμετάβλητες στα 193,15 δολάρια.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε την πλήρη σειρά Apple Watch στους πελάτες εγκαίρως για το νέο έτος», ανέφερε η Apple σε ανακοίνωσή της. «Τα Apple Watch Series 9 και Apple Watch Ultra 2, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οξυγόνου αίματος, θα είναι και πάλι διαθέσιμα για αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στα Apple Stores από σήμερα και από το apple.com αύριο μέχρι τις 12 μ.μ. PT».

Η Masimo αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η ITC απαγόρευσε τις εισαγωγές και τις πωλήσεις των Apple Watches με τεχνολογία για την ανάγνωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Ξεκινώντας με το μοντέλο Series 6 το 2020, η Apple συμπεριέλαβε μια λειτουργία παλμικού οξύμετρου στα έξυπνα ρολόγια της.

Η Masimo κατηγόρησε την Apple ότι προσέλαβε τους υπαλλήλους της, έκλεψε την τεχνολογία της παλμικής οξυμετρίας και την ενσωμάτωσε στα ρολόγια της Apple. Η Apple ανταπάντησε, αποκαλώντας τις νομικές ενέργειες της Masimo «ελιγμό για να ανοίξει το δρόμο» για το δικό της ανταγωνιστικό smartwatch.

«Η Apple μπορεί εύκολα να αναπτύξει το δικό της λογισμικό παρακολούθησης του αίματος, είναι απλώς θέμα χρόνου… Το κόστος ανάπτυξης λογισμικού δεν είναι κάτι που θα είναι πολύ ανησυχητικό για μια εταιρεία τόσο πλούσια όσο η Apple», δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος μακροοικονομικών της Equiti Capital.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι αυτό δεν είναι πολύ καλή δημοσιότητα για την Apple, υποδηλώνοντας ότι η Apple κλέβει τεχνολογία από τους ανταγωνιστές αντί να αναπτύσσει τη δική της. Η Apple πολεμά αυτή τη μήνυση περισσότερο με γνώμονα το τι σημαίνει για τα μελλοντικά της προϊόντα που φοριούνται για την υγεία και όχι για το συγκεκριμένο κομμάτι λογισμικού παρακολούθησης του οξυγόνου του αίματος», δήλωσε.

Σε μια απόφαση τεσσάρων παραγράφων την Τετάρτη, το εφετείο δήλωσε ότι θα σταματήσει την απαγόρευση, ενώ εξετάζει την αίτηση της Apple για μια πιο μακροπρόθεσμη παύση κατά τη διάρκεια της εφετειακής διαδικασίας. Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία στην ITC μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να απαντήσει στο αίτημα της Apple.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να ασκήσει βέτο κατά της απαγόρευσης την Τρίτη, επιτρέποντάς της να τεθεί σε ισχύ. Η Apple ζήτησε παύση της απαγόρευσης αργότερα την ίδια ημέρα.

Η Apple δήλωσε ότι επεξεργάζεται μια σειρά από νομικές και τεχνικές επιλογές.

Την Τρίτη, η εταιρεία δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ εξετάζει κατά πόσον οι επανασχεδιασμένες εκδόσεις των ρολογιών της παραβιάζουν τις πατέντες της Masimo και μπορούν να εισαχθούν. Η τελωνειακή υπηρεσία έχει ορίσει ως ημερομηνία-στόχο την 12η Ιανουαρίου για την απόφασή της, δήλωσε η Apple.

Η Apple είχε διακόψει τις πωλήσεις των επηρεαζόμενων συσκευών από την ιστοσελίδα της και τα σημεία λιανικής πώλησης την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της απόφασης της ITC.

Η απαγόρευση δεν επηρέασε το Apple Watch SE, ένα λιγότερο ακριβό μοντέλο χωρίς παλμικό οξύμετρο. Τα ρολόγια που είχαν πωληθεί προηγουμένως δεν επηρεάστηκαν επίσης από την απαγόρευση.

Μια δίκη ενόρκων για τους ισχυρισμούς της Masimo κατά της Apple σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας είχε λήξει με κακοδικία τον Μάιο.

Η επιχείρηση wearables, home and accessories της Apple, η οποία περιλαμβάνει το Apple Watch, τα ακουστικά AirPods και άλλα προϊόντα, απέφερε έσοδα 8,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας.

Πηγή:powergame.gr