Δέκα μέρες μετά το Κολοράντο και η πολιτεία Μέιν ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε αμέσως, ανακοινώνοντας πως θα υποβάλει έφεση στη δικαιοσύνη του Μέιν για να ακυρωθεί η απόφαση αποκλεισμού του υποψηφίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο είχε πρώτο αποφασίσει με οριακή πλειοψηφία 4 – 3 ότι ο μεγιστάνας δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εξαιτίας της υποκινητικής δράσης του στην επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Από τις περίπου δεκαπέντε ανάλογες διαδικασίες που κινήθηκαν σε διάφορες πολιτείες, απορρίφθηκαν οι δύο σε Μινεσότα και Μίσιγκαν.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Η εκστρατεία του Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και σ’ αυτήν την περίπτωση τ’ όνομά του θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο, έως ότου εκδοθεί η απόφαση.

Η ισορροπία του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει μετατοπιστεί προς τη πλευρά των συντηρητικών τα τελευταία χρόνια, μερικώς χάρη σε τρεις δικαστές που διορίστηκαν από τον ίδιο τον Τραμπ όσο ήταν ακόμα πρόεδρος των ΗΠΑ.