Την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Σερβίας επιβεβαίωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κερδίζοντας με 47% στις εθνικές εκλογές, με τη συμμετοχή σχεδόν στο 60%. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που οι πολίτες της χώρας προσήλθαν στις κάλπες, σε κλίμα μεγάλης πολιτικής αστάθειας. Η ευρεία νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) δίνει αυτοδυναμία στον Βούτσιτς στη Βουλή που θα συγκροτηθεί, έχοντας ταυτόχρονα μεγάλη απόσταση από τους συνυποψηφίους του.

Συγκεκριμένα, το κόμμα «Η Σερβία ενάντια στη βία» έλαβε το 23% των ψήφων, οι σοσιαλιστές βρέθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά, το εθνικιστικό κόμμα «Ελπίδα» έλαβε 4,8%, ενώ με το ίδιο ποσοστό εισήχθη και το νεοσύστατο, αντιεμβολιαστικό κόμμα «Η φωνή του λαού», με πρόεδρο τον γιατρό Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς.

Επίσης, στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα βρίσκονται πέντε μειονοτικά κόμματα: η Ένωση Μαγιάρων Βοϊβοντίνας, η Ένωση Κροατών Βοϊβοντίνας, το κόμμα SDA των μουσουλμάνων του Σαντζάκ με 2 έδρες, το Ρωσικό Κόμμα και οι Αλβανοί της Νότιας Σερβίας. Ο Σέρβος πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «απόλυτη νίκη», αναφέροντας ότι θα ασχοληθεί με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά και ότι περιμένει «μια δύσκολη περίοδο».

Ομολογουμένως, οι εκλογές αυτές ήταν κομβικές, καθώς η επόμενη κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα του Κοσόβου, ενώ αναμένεται να κληθεί να θέσει σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ταυτόχρονα, το φως της δημοσιότητας είδαν σοβαρές καταγγελίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία περικυκλώνοντας το κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στο Βελιγράδι, όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια, ενώ οι ηγέτες του κόμματος «Η Σερβία ενάντια στη βία» μπήκαν στο κτίριο και παρέδωσαν στοιχεία περί σοβαρών παρατυπιών στη διαδικασία. Ταυτόχρονα, οι δύο επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ και Ολιβερ Βαρχέλι δήλωσαν την Τρίτη ότι η εκλογική διαδικασία στη Σερβία χρήζει σημαντικής βελτίωσης, καθώς ανεξάρτητοι παρατηρητές διαπίστωσαν «ανησυχητικές παρατυπίες», όπως εξαγορά ψήφων.

Μεγάλη νίκη σημείωσε και στις περιφερειακές εκλογές το SNS, που κατέλαβε 67/120 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου στη Βοϊβοντίνα, ενώ και στο Βελιγράδι έρχεται πρώτο με 38% και με οριακή νίκη έναντι του συνδυασμού «Η Σερβία ενάντια στη βία», που έλαβε 35%.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου