Σε νέα επιχείρηση προχώρησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, η οποία εξαπέλυσε μεγάλη πυραυλική επίθεση προκαλώντας των τραυματισμό τουλάχιστον 130 ατόμων, ενώ 18 άμαχοι βρέθηκαν νεκροί, στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ παράλληλα καταστράφηκαν κτίρια και στο Κίεβο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η μεγάλης έκτασης αεροπορική επίθεση τις τελευταίες ημέρες του χρόνου δείχνει πως δεν θα πρέπει να υπάρξει "συζήτηση για ανακωχή" με το Κρεμλίνο σε μια εποχή όπου υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της κρίσιμης δυτικής υποστήριξης για το Κίεβο.

"Σήμερα, εκατομμύρια Ουκρανοί ξύπνησαν με τον ισχυρό ήχο εκρήξεων. Μακάρι αυτοί οι ήχοι των εκρήξεων στην Ουκρανία να μπορούσαν να ακουστούν σε όλον τον κόσμο", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση στους συμμάχους του Κιέβου να συνεχίσουν να παρέχουν μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο τουλάχιστον τρεις άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί και 32 έχουν επιβεβαιωμένα τραυματιστεί έπειτα από κτύπημα σε κτίρια κατοικιών και σε ακατοίκητη ιδιοκτησία, όπως ανέφεραν η αστυνομία και άλλοι αξιωματούχοι.

Η Μαρία, κάτοικος Κιέβου, δήλωσε στο Reuters πως ξύπνησε από έναν "τρομερό κρότο" και βρήκε καταφύγιο στο μπάνιο του σπιτιού.

"Ήταν πολύ τρομακτικό. Ένας πύραυλος πετούσε στον αέρα και όλα γύρω τριγύρω βούιζαν. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ήθελα να τρέξω κάτω στο καταφύγιο", είπε. "Μόλις μπήκα στο μπάνιο, ο καθρέφτης πετάχτηκε από τον τοίχο".

Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι κατέρριψε 87 πυραύλους κρουζ και 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σύνολο 158 εναέριων "στόχων" που πυροδότησε η Ρωσία.

Η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανέφερε πως άγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της από τη γειτονική Ουκρανία και εντοπίστηκε από την αντιαεροπορική άμυνά της μέχρι που το σήμα του εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Ο Γιούρι Ίχνατ, εκπρόσωπος της ουκρανικής ΠΑ, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την αναφορά, σημείωσε όμως την ύπαρξη παρόμοιων συμβάντων στην Πολωνία και στη Ρουμανία στη διάρκεια προηγούμενων ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων.

Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο κρίσιμες υποδομές και βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

"Η Ρωσία επιτέθηκε με όλα όσα είχε στο οπλοστάσιό της (...) Πυροδοτήθηκαν περίπου 110 πύραυλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους καταρρίφθηκαν", ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες πως η Ρωσία μπορεί να δημιουργεί απόθεμα πυραύλων ώστε να εξαπολύσει μεγάλη αεροπορική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα. Τον περασμένο χειμώνα, εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν ρωσικοί βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν το ενεργειακό δίκτυο.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως το σημερινό πλήγμα ήταν "μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και χωριά" αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε διακοπές ρεύματος στις περιοχές της νότιας Οδησσού, του βορειανατολικού Χάρκιβ, του κεντρικού Ντνιπροπετρόφσκ και στην περιοχή έξω από το Κίεβο.

Ουκρανία: Μεγαλές ζημιές στις υποδομές

Καθώς οι διασώστες έψαχναν ανάμεσα στα ερείπια που προκάλεσε επιδρομή που έπληξε ένα σπίτι στη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια, ο Βίκτορ Τσουχούνοφ, 73 ετών, δήλωσε στο Reuters πως ήταν στο σπίτι του όταν άκουσε ξαφνικά μια ισχυρή έκρηξη.

"Μια γυναίκα πέθανε εδώ. Δεν ξέρω αν ο γιος της ήταν στο σπίτι, ίσως να ήταν στη δουλειά", είπε για το σπίτι.

Πύραυλοι έπληξαν επίσης αρκετές εγκαταστάσεις υποδομών στη Ζαπορίζια, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου οι πύραυλοι έπληξαν ένα εμπορικό κέντρο, ένα σπίτι και ένα εξαώροφο κτίριο, ανέφερε η αστυνομία.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό, στην πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης, κάνοντας λόγο για πλήγματα σε κτίρια κατοικιών.

Στην περιφέρεια του Λβιβ, στα σύνορα με την Πολωνία, επιβεβαιώθηκαν πυραυλικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις μη κατονομαζόμενης κρίσιμης υποδομής, ανέφερε το γραφείο του προέδρου.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ένα πολυώροφο κτίριο στην πόλη Λβιβ που καταστράφηκε, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Τρία σχολεία και ένα νηπιαγωγείο υπέστησαν επίσης ζημιές, είπε ο δήμαρχος.

Στη βορειοανατολική πόλη Χάρκιβ, πυραυλικό πλήγμα κατέστρεψε μια αποθήκη, εγκαταστάσεις βιομηχανίας, ιατρικές εγκαταστάσεις και αποθήκη μεταφορών, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 11 τραυματίστηκαν, είπε.