Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη ενόψει Πρωτοχρονιάς υπό το φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Με δεδομένο ότι λόγω των εορταστικών ημερών θα υπάρξουν πολλές και μεγάλες συναθροίσεις, σε πολλές χώρες λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στους πανέμορφα στολισμένους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, για παράδειγμα, τις επόμενες μέρες θα βρίσκονται πάνω από 95.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί. 

Διαβάστε επίσης: Ζακ Ντελόρ: Παρουσία Μακρόν την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στο Παρίσι η τελετή απότισης φόρου τιμής στον μακροβιότερο πρόεδρο της Κομισιόν

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε εγρήγορση εδώ και πολλές ημέρες, καθώς -σύμφωνα και με πρόσφατο δημοσίευμα της Bild- υπήρξαν πληροφορίες ότι ισλαμιστική οργάνωση ήθελε να διαπράξει επιθέσεις το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε ναούς στην Κολωνία, τη Βιέννη και τη Μαδρίτη. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει ήδη σε αρκετές συλλήψεις στην Ισπανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και λαμβάνονται εκ νέου μέτρα για τις επόμενες ημέρες. 

Υπενθυμίζεται ότι η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, προειδοποίησε στις 5 Δεκεμβρίου ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» κατά την περίοδο των γιορτών λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

“Αστακός” το Παρίσι για την Πρωτοχρονιά: Ελικόπτερα και χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους 

Το πανέμορφα στολισμένο Παρίσι θα υποδεχθεί το 2024 με χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιωτικούς στους δρόμους του. Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής, 5.000 στρατιωτικοί, ελικόπτερα και dronesθα κινητοποιηθούν μεθαύριο, Κυριακή, για να εγγυηθούν ότι ο κόσμος αλλάξει χρόνο με ασφάλεια. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στο Παρίσι θα ξεκινήσουν στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 00.30 τοπική ώρα (01.30 ώρα Ελλάδας). Οι αρχές της Γαλλίας αναμένουν ότι θα προσέλθουν 700.000 έως 1 εκατομμύρια άνθρωποι στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο θεατές συνολικά στη γαλλική πρωτεύουσα. Τεράστιες οθόνες θα εγκατασταθούν από την Πλατεία Κονκόρντ έως το Σανζ Ελιζέ.  

Εκτός της μεγάλης κινητοποίησης των δυνάμεων της, οι Αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι στο Παρίσι -όπου προβλέπονται μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε σύγκριση με πέρυσι ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 – το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύονται σε ορισμένα σημεία, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο. Σε ένα πλαίσιο σημαντικού τρομοκρατικού κινδύνου, έχουν κινητοποιηθεί και οι υπηρεσίες πληροφοριών. 

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν εξήγησε ότι «σε ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης τρομοκρατικής απειλής λόγω της σύρραξης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», «73 κινητές μονάδες των δυνάμεων επιβολής του νόμου» θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό. 

Πρωτοχρονιά υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος: Επί ποδός 2.500 αστυνομικοί στην Γερμανία 

Σε «κόκκινο» συναγερμό ενόψει Πρωτοχρονιάς βρίσκονται και οι αρχές ασφαλείας στη Γερμανία, ετοιμάζοντας την μεγαλύτερη αστυνομική των τελευταίων δεκαετιών στο Βερολίνο. 

Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Γερμανίας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο θα βρίσκονται επί ποδός 2.000 με 2.500 αστυνομικοί. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα και σε μετρό και σιδηροδρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας.  Ήδη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης μέλη των δυνάμεων ασφαλείας όργωναν την κυβερνητική περιοχή, την περιοχή γύρω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, την Αμερικανική Πρεσβεία και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ ήδη έχουν αποκλειστεί κεντρικά σημεία και δρόμοι.

Βιέννη: Αυξημένες περιπολίες σε εκκλησίες και αγορές

Εντατικοί έλεγχοι και περιπολίες πραγματοποιούνται και στην Βιέννη, με τους αστυνομικούς να εστιάζουν κυρίως σε εκκλησίες, θρησκευτικές εκδηλώσεις και χριστουγεννιάτικες αγορές. 

Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα συνελήφθησαν τρία άτομα για ύποπτη συμμετοχή σε «ισλαμιστικό δίκτυο». Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει «άμεση απειλή» επίθεσης στη Βιέννη. «Οι τρομοκράτες σε όλη την Ευρώπη ζητούν επιθέσεις σε χριστιανικές εκδηλώσεις», δήλωσε η αστυνομία της Βιέννη εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες.

“Συναγερμός” για την Πρωτοχρονιά και στην Βαρκελώνη: Με ανιχνευτές μετάλλων στους δρόμους οι Αρχές

Και οι Αρχές της Ισπανίας έχουν ενδείξεις ότι ισλαμιστική ομάδα σχεδιάζει αρκετές επιθέσεις στην Ευρώπη, πιθανώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας σε ναούς της Μαδρίτης υπό το φόβο κάποιας επίθεσης. 

Οι Αρχές στην Βαρκελώνη αναφέρουν από την πλευρά τους ότι θα έχουν στην διάθεσή τους αυξημένα φίλτρα ελέγχου προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή γυάλινων μπουκαλιών, μαχαιριών και επικίνδυνων αντικειμένων στη λεωφόρο Maria Cristina όπου υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άτομα θα παρευρεθούν για να υποδεχθούν το νέο έτος. Μάλστα, οι Αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους ακόμα και… ανιχνευτές μετάλλων όπου θα αναζητούν, με τον λιγότερο παρεμβατικό τρόπο, τα αντικείμενα των παρευρισκόμενων.

Ειδικές οδηγίες στην Ιταλία για την Πρωτοχρονιά

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία ενόψει Πρωτοχρονιάς, όπως ορίζει ειδική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης, η οποία εστάλη στους νομάρχες της χώρας.

Οι σχετικές οδηγίες αφορούν την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και των δραστηριοτήτων πρόληψης κάθε είδους επίθεσης -με πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από κεντρικά σημεία των ιταλικών πόλεων- δεδομένων των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν νέες, θεαματικές κινητοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι περισσότερες προσπάθειες θα καταβληθούν ανήμερα την Πρωτοχρονιά και την παραμονή, όταν οι δρόμοι και οι πλατείες των ιταλικών πόλεων γεμίζουν ντόπιους και τουρίστες, λόγω και των παραδοσιακών, πλέον, υπαίθριων συναυλιών της 31ης Δεκεμβρίου. Τις ώρες αυτές θα πραγματοποιηθούν «ειδικοί έλεγχοι» της τροχαίας, της αστυνομίας και των καραμπινιέρων από τη βορειότερη περιφέρεια της χώρας, το Άνω Αδίγη, μέχρι την Σικελία.