Τα ρωσικά πλήγματα, που πραγματοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή, και ήταν από τα πιο σφοδρά από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτή τη στιγμή, μετράμε δυστυχώς 39 νεκρούς», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά» του στους συγγενείς των θυμάτων.

Από τη ρωσική πλευρά, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πλήγματα του στρατού του Κιέβου στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, οι τρεις από τους οποίους παιδιά, και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων σε δύο ρωσικές περιφέρειες που συνορεύουν με την Ουκρανία.

«Δύο παιδιά», η ηλικία των οποίων δεν διευκρινίσθηκε, σκοτώθηκαν στο κέντρο της πόλης Μπέλγκοροντ, ανακοίνωσε μέσω της εφαρμογής Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης τραυματίες από την επίθεση.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως νυκτερινό πλήγμα σε πολυκατοικία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνδρα και προκαλέσει τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.

Το σύστημα υδροδότησης της πόλης υπέστη εξάλλου ζημιές, είχε υποστηρίξει ο Γκλάντκοφ.

Στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, που επίσης συνορεύει με την Ουκρανία, τα χωριά Κίστερ και Μπόρσεβο βομβαρδίσθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «ένα παιδί γεννημένο το 2014», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Αλεξάντρ Μπογκομάζ.


Η Ρωσία ισχυρίζεται πως κατέρριψε ουκρανικούς πυραύλους και drones


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 13 πυραυλους πάνω απ' αυτή την περιφέρεια.

Το υπουργείο ανακοίνωσε εξάλλου πως συνολικά 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν στους τομείς του Μπριάνσκ, του Κουρσκ και του Ορέλ, βορείως των ουκρανικών συνόρων, καθώς και στη Μόσχα.

Το Μπέλγκοροντ βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων βορείως της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο, η οποία επλήγη σφοδρά χθες, Παρασκευή, το πρωί απο τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία 


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα τις ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και ζήτησε να σταματήσουν.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδικάζει απερίφραστα, με τον πιο έντονο τρόπο, τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ουκρανία. Οι επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως» δήλωσε στο Συμβούλιο ο Χαλίντ Χιάρι, βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Ζητούμε από όλα τα μέλη του συμβουλίου εδώ σήμερα μαζί με εμάς να καταδικάσουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την αποτρόπαια επίθεση σε πόλεις και μη στρατιωτικές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αντί για ειρήνη ο Πούτιν επέλεξε να αμαυρώσει αυτή την εορταστική περίοδο και να ξεκινήσει το νέο έτος με έναν άνευ προηγουμένου αριθμό επιθέσεων με drone και πυραύλους εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ» τόνισε ο Τζον Κέλι, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ