Το 2023 είναι η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 174 ετών

Ρεβεγιόν και αλλαγή του χρόνου στις παραλίες φαίνεται πως θα κάνουν οι λάτρεις της θάλασσας, καθώς το 2023 κλείνει με υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες.

Κι αυτό το έτος που φεύγει γίνεται και επισήμως το πιο θερμό τα τελευταία τουλάχιστον 174 χρόνια, με κάθε μήνα του να σπάει διαδοχικά, αρνητικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Ανοιξιάτικος Δεκέμβριος

Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή δεν άφησαν ανεπηρέαστη και τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, Νίκου Καντερέ, ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 40 χρόνων τουλάχιστον.

Για 28 ημέρες η θερμοκρασία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τις κανονικές τιμές. Στην Αθήνα 28 ημέρες οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν μεγαλύτερες των 13 βαθμών. Στη Θεσσαλονίκη 28 ημέρες οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν άνω των 11 βαθμών.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023 θα είναι κατά πιθανότητα η πιο θερμή χρονιά που έχουμε βιώσει. Σε αυτό συντελεί προφανώς η κλιματική αλλαγή γιατί βλέπουμε συνεχώς να έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2012 και μετά χρονιές πολύ ζεστές. Το ότι θα είναι η πιο θερμή το 2023 μέχρι τώρα συντελεί και το φαινόμενο του ελ Νίνιο», είπε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Ανασκόπηση στις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στην Αθήνα καταδεικνύει την αυξητική τάση.

«Οι ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών ήταν σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι ήταν στη δεκαετία του 1970 και όσες ήταν το 2010 και φαίνεται ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 οι ημέρες αυτές θα αυξηθούν. Άρα αναμφίβολα υπάρχει μία τάση της θερμοκρασίας να ανεβαίνει συνεχώς», είπε ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές.

Ακραία φαινόμενα

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δείχνει με επιθετικό τρόπο τα δόντια της, επισημαίνουν οι επιστήμονες, εκτιμώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία και τα ακραία φαινόμενα θα επικρατήσουν και τα επόμενα χρόνια.

Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για θερμότητα-ρεκόρ, για αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και άνοδο της στάθμης των υδάτων, ενώ ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως το 2023 θα μείνει στην ιστορία, λόγω της αποτυχίας αντιμετώπισης του φαινομένου της υπερθέρμανσης.

Δείτε το βίντεο του MEGA: