Η βασίλισσα της Δανίας, Μαργκρέτε (Μαργαρίτα), ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα (31/12/2023) την παραίτηση της, μετά από 52 χρόνια στο θρόνο.

Στην ετήσια πρωτοχρονιάτικη ομιλία της, η βασίλσισα Μαργαρίτα ξάφνιασε τους πάντες, ανακοινώνοντας πως θα παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου του επόμενου έτους και θα τη διαδεχθεί ο μεγαλύτερος γιος της, ο πρίγκιπας Φρέντερικ.
Τον Φεβρουάριο υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στην πλάτη.

«Η χειρουργική επέμβαση έδωσε φυσικά αφορμή να σκεφτούμε το μέλλον - αν ήρθε η ώρα να αφήσουμε την ευθύνη στην επόμενη γενιά», ανέφερε στην ομιλία της. «Αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Στις 14 Ιανουαρίου 2024 - 52 χρόνια αφότου διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα - θα αποχωρήσω από τη βασιλική εξουσία της Δανίας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αφήνω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», είπε.

Ποια είναι η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας και ποια η σχέση της με την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας


Γεννημένη το 1940, η Μαργκρέτε απολαμβάνει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της ευρεία υποστήριξη από τους Δανούς, οι οποίοι εκτιμούν την διακριτική και συνάμα δημιουργική προσωπικότητά της.

Η μονάρχης, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι όταν αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του γιου της πρίγκιπα Γιόαχιμ, βρίσκεται στο θρόνο από το 1972.

Ξεπέρασε όλους τους άλλους βασιλείς όσον αφορά τη μακροβιότητα της βασιλείας της, όταν η τρίτη ξαδέλφη της βασίλισσα Ελισάβετ Β' πέθανε σε ηλικία 96 ετών τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από 70 χρόνια μοναρχίας. Είναι επίσης αδερφή της Άννας Μαρίας, της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου