Τελεσίγραφο στην Άγκυρα στέλνουν οι ΗΠΑ για την Σουηδία. Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα επίλυσης στην εξίσωση που αφορά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπήρξε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των F-35 για να πιέσει την Άγκυρα. Επιχειρείται δηλαδή να βρεθεί μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 στην Τουρκία και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη κατά την ΕΡΤ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία, σε μια ακόμη προσπάθεια να πειστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.

Αν δεν γίνει αυτό, οι Αμερικανοί προτίθενται κατά τις ίδιες πληροφορίες να ειδοποιήσουν επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 προς την Ελλάδα ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα. Ο Μπλίνκεν άλλωστε έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν συνεχίσει η Τουρκία να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την Σουηδία.