Οκτώ ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση των κύριων Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τα παζάρια της Άγκυρας έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όχι μόνο με αφορμή το μπλόκο της Τουρκίας για τη Σουηδία, αλλά και με αφορμή τη στάση της σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τους νέους επιχειρησιακούς χάρτες της Συμμαχίας.

Το χρονικό

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Εν μέσω ενός ήρεμου κλίματος στα ελληνοτουρκικά, που συνοδεύεται από προσδοκίες για ειλικρινή διάλογο, μια εξέλιξη προερχόμενη εκ των Βρυξελλών υπενθυμίζει ότι τελικά είναι πολλά τα θέματα επί των οποίων διαφωνούν η Ελλάδα και η Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η αμερικανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση για τους νέους χάρτες του ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια λύση που προβλέπει τη δυνατότητα διπλής ονομασίας των Στενών από τα μέλη της Συμμαχίας, ώστε να μην υφίσταται πια το αδιέξοδο που αποτρέπει  την ενεργοποίηση των χαρτών για τα περιοχικά σχέδια. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι Αμερικανοί πρότειναν «διπλή ονομασία για τα Στενά και απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες». Η διχογνωμία ημών και εκείνων για τα Στενά έγκειται στο εξής: η Ελλάδα τα αποκαλεί «Στενά Δαρδανελλίων» βάσει της διεθνούς αναγνωρισμένης Συνθήκης του Μοντρέ, ενώ η Τουρκία τα αποκαλεί «στενά Τσανάκαλε».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία λοιπόν εμπνεύστηκε το εξής «τέχνασμα»: να υπάρχει σαφής αναφορά ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιεί δική της ονομασία για τα Στενά (Τουρκικά Στενά), ενώ τα άλλα μέλη της Συμμαχίας μπορούν να υιοθετούν και να χρησιμοποιούν την ονομασία που προβλέπει η Σύμβαση του Μοντρέ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση. Προς το παρόν τουλάχιστον. Άλλωστε η λογική των δύο ονομασιών δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο. Εν γένει…

Νάρκες στον διάλογο

Επίσης, οι Τούρκοι δεν αποδέχονταν και την αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Για την Κύπρο, η «συμβιβαστική λύση» των ΗΠΑ προέκυψε από την εξής ρύθμιση: στο εξής όλες οι περιοχές που περιγράφονται στους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ θα αποδίδονται με γεωγραφικές συντεταγμένες. Οι κινήσεις αυτές εκ μέρους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ερμηνευτούν από αρκετούς ως «τουρκόφιλες διευκολύνσεις» και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. Άλλοι, πάλι, λένε ότι είθισται να γίνονται τέτοιες αλλαγές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και άρα δεν πρέπει να παρερμηνεύονται.

Το σίγουρο είναι ότι «ναρκοθετούν» τον διάλογο προτού καν αυτός ξεκινήσει.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/7