Το Πατριαρχείο της Μόσχας απαγόρευσε στον αρχιερέα Αλεξέι Ουμίνσκι να λειτουργεί και τον απάλλαξε των καθηκόντων του στον ναό της Αγίας Τριάδας της Ρωσικής πρωτεύουσας, εξαιτίας των δηλώσεων, κατά του πολέμου με την Ουκρανία, που έκανε στη συνέντευξη που είχε δώσει στον πρώην διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Echo Moskvi.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το κανάλι του Zivoi Gvozd στο You Tube τον Νοέμβριο του 2023.

Η επισκοπή της Μόσχας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την απαγόρευση της διακονίας του Ουμίνσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού Dozd, στη θέση του διορίστηκε ο ιερέας Αντρέι Τκατσόφ, ο οποίος υποστήριξε την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο ιερέας χαρακτηρίστηκε "εγκληματίας με ράσα" για τις αντιπολεμικές τοποθετήσεις του


Το Φεβρουάριο του 2022 ο Αλεξέι Ουμίνσκι δήλωνε κατηγορηματικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Δεν μπορώ να υποστηρίξω αυτές τις στρατιωτικές δράσεις. Προσεύχομαι για την ειρήνη, προσεύχομαι για να σταματήσει το γρηγορότερο αυτό και για να υποφέρουν όσο πιο λίγοι άνθρωποι».

Τον Απρίλιο του 2021 ο Ουμίνσκι είχε απευθύνει έκκληση στις Αρχές να δείξουν χριστιανική φιλανθρωπία και να επιτρέψουν σε γιατρό να επισκεφθεί τον Ναβάλνι, ο οποίος τότε έκανε απεργία πείνας. Μετά την πρωτοβουλία του αυτή, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Spas που ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ακούστηκαν απειλές εναντίον του ότι θα διωχθεί ποινικά και χαρακτηρίστηκε «εγκληματίας με ράσα» που φυτεύει «έγχρωμες τεχνολογίες μέσα σε ορθόδοξες ενορίες».

Ο Ουμίνσκι είναι επίσης γνωστός ως δημοσιολόγος και έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στις αποφάσεις των ρωσικών Αρχών. Συγκεκριμένα, έχει ταχθεί υπέρ των πολιτικών κρατουμένων, από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι μέχρι τους κατηγορούμενους στη λεγόμενη υπόθεση της Μόσχας, και ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη για την απαγόρευση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial International.