Μια πτήση της Alaska Airlines από το Πόρτλαντ του Όρεγκον με προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνια, χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση το βράδυ της Παρασκευής, αφού ένα τμήμα του αεροπλάνου αποκολλήθηκε ενώ ήταν στον αέρα.

Η πτήση 1282 της Alaska Airlines αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πόρτλαντ στις 4:52 μ.μ. σύμφωνα με τον δημόσιο ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Το αεροσκάφος επέστρεψε στο Πόρτλαντ και προσγειώθηκε με ασφάλεια λίγο πριν τις 5:30 μ.μ. Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι ένα από τα πάνελ των παραθύρων έχει αποκολληθεί. Το αεροσκάφος έφτασε περίπου τα 16.000 πόδια περίπου έξι λεπτά μετά την απογείωση πριν ξεκινήσει την κάθοδό του, σύμφωνα με την FlightAware.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 174 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Σε δήλωση της στο CBS News, η Alaska Airlines είπε ότι στην πτήση Νο. 1282 «υπήρξε ένα περιστατικό σήμερα το απόγευμα λίγο μετά την αναχώρηση» και «προσγειώθηκε με ασφάλεια» στο Πόρτλαντ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων μας είναι πάντα η πρωταρχική μας προτεραιότητα, επομένως, ενώ αυτού του είδους τα περιστατικά είναι σπάνια, το πλήρωμα πτήσης μας εκπαιδεύτηκε και προετοιμάστηκε για να διαχειριστεί με ασφάλεια την κατάσταση», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωση και πρόσθεσε: «Ερευνούμε τι συνέβη και θα μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες» .

Αμέσως μετά το συμβάν, ο πιλότος κάλεσε τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας για να αναφέρει το πρόβλημα. «Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο πιλότος. «Πρέπει να κατέβουμε στα 10.000 (πόδια)». Ως εκ θαύματος, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο αεροπλάνο, το οποίο είχε τεθεί σε λειτουργία μόλις τον Νοέμβριο του 2023. Σύμφωνα με το CBS πρόκειται για ένα Boeing 737-MAX 9 που είχε παραδοθεί στην αεροπορική εταιρεία τον Οκτώβριο. Η Boeing, η Alaska Airlines και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, επιβάτες ανέφεραν ότι μετά την αποσυμπίεση που προκλήθηκε στην καμπίνα σκίστηκε το πουκάμισο ενός παιδιού ενώ τα κινητά τηλέφωνα πετάχτηκαν έξω από το αεροπλάνο. Ένας άλλος επιβάτης είπε ότι μία μαμά έπρεπε να κρατήσει το παιδί της στη θέση του. Μια 20χρονη γυναίκα που ονομάζεται Ελίζαμπεθ είπε στο Oregon Live πώς «ακούγονταν σαν να σκάνε τα αυτιά σου όπως συνήθως σε ένα αεροπλάνο, αλλά 10 φορές πιο δυνατά. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αληθινό ».

«Ήμασταν όλοι ήρεμοι», είπε για τον συνεπιβάτη της, «αλλά ένιωθα ότι θα κλάψω, γιατί ποιος ξέρει, αυτές θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες μου στιγμές». Ένας άλλος επιβάτης, ο Κάιλ Ρίνκερ, 29 ετών, είπε ότι το αεροπλάνο έγινε «θανάσιμα σιωπηλό». Κανείς δεν έκανε θόρυβο». Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται η Daily Mail, η 26A, η θέση δίπλα στο παράθυρο που αποκολλήθηκε δεν ήταν κατειλημμένη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αν και υπάρχει διαθέσιμη πόρτα για αυτή τη σειρά στο σχέδιο του αεροπλάνου, η Alaska επέλεξε να μην ασκήσει αυτήν την επιλογή, και οι πόρτες απενεργοποιήθηκαν από την Boeing πριν από την παράδοση. Φαίνεται λοιπόν από το εσωτερικό της καμπίνας σαν ένα κανονικό κάθισμα παραθύρου, ενώ από έξω το πλαίσιο της απενεργοποιημένης πόρτας παραμένει ορατό. Η περιοχή της ατράκτου που αποκολλήθηκε ευθυγραμμίζεται τέλεια με αυτό το πλαίσιο της πόρτας, υποδηλώνοντας μια πιθανή δομική αστοχία.

Σημειώνεται ότι οι πόρτες εξόδου κινδύνου είναι σχεδιασμένες να ανοίγουν προς τα μέσα και δεν μπορούν να ωθηθούν προς τα έξω, σύμφωνα με το Airline Reporter.

Η ανακοίνωση της Boeing για το ατύχημα στον αέρα

«Γνωρίζουμε το περιστατικό που αφορούσε την πτήση της Alaska Airlines #AS1282. Εργαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες και είμαστε σε επαφή με τον πελάτη της αεροπορικής μας εταιρείας», ανέφερε η Boeing σε δήλωση την Παρασκευή το βράδυ και πρόσθεσε ότι «μία τεχνική ομάδα της Boeing είναι έτοιμη να υποστηρίξει την έρευνα». Όπως υπενθυμίζει η Daily Mail, η Boeing αποκάλυψε το 737 Max το 2015 και από την έγκριση της Ομοσπονδιακής Αρχής Αεροπορίας (FAA) το 2017 έχει γίνει ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αεροσκάφη στον κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα ωστόσο είχε το πρώτο του δυστύχημα: τον Οκτώβριο του 2018 ένα 737 Max της ινδονησιακής αεροπορικής εταιρείας Lion Air συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και 189 επιβαίνοντες. Πέντε μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2019, ένα δεύτερο 737 Max της Ethiopian Airlines συνετρίβη ξανά λίγο μετά την απογείωση, και 157 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους. Τρεις μέρες αργότερα η FΑΑ καθήλωσε τα αεροπλάνα. Αργότερα προέκυψε ότι το προσωπικό της Boeing, στα εσωτερικά μηνύματα, επέκρινε τον σχεδιασμό του Max αλλά και τους κανονισμούς της FAA. Ένας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το αεροσκάφος ήταν «σχεδιασμένο από κλόουν που με τη σειρά τους επιβλέπονται από μαϊμούδες». Ο σχεδιασμός του 737 χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και η Boeing επικρίθηκε για την προσθήκη μεγάλων κινητήρων σε ένα παλιό πλαίσιο αεροπλάνου αντί να χρησιμοποιεί ένα «καθαρό σχέδιο».