Μία 33χρονη στο Ιράν έπεσε θύμα της βαρβαρότητας των Αρχών της χώρας της. Οι Αρχές του Ιράν μαστίγωσαν 74 φορές την 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι για «παράβαση των δημοσίων ηθών» και της επέβαλαν πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ ενώ περπατούσε στους δρόμους της Τεχεράνης.

Η νεαρή γυναίκα μαστιγώθηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, αφού «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα» περπατώντας δημόσια χωρίς να καλύπτει το κεφάλι της. Γράφοντας στην κλειδωμένη πλέον σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χεσμάτι εξήγησε πώς ξυλοκοπήθηκε ανελέητα στην πλάτη, στα πόδια και στους γλουτούς της, σε ένα δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων, αλλά εξακολουθούσε να αρνείται να φορέσει χιτζάμπ ακόμα και στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι η τιμωρία που επιβλήθηκε στην άτυχη γυναίκα βασίστηκε στον νόμο της Σαρία, και την ίδια στιγμή η 33χρονη κατηγορήθηκε - στο δικαστήριο - για διασυνδέσεις με δίκτυα εκτός της χώρας της. Η διαρκής οπισθοδρόμηση στο Ιράν παρατηρείται από το 1979 και μετά, την Ιρανική Επανάσταση, οπότε όλες οι γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτουν λαιμό και κεφάλι.

«Επέμεινα στην απόφασή μου»

 «Δεν ήθελα να νομίζουν ότι υποφέρω, όσο προχωρούσαμε για τη δικαστική αίθουσα» δήλωσε η 33χρονη. «Παρόλο που φρόντιζαν να μην πέσει η μαντίλα μου, όταν μπήκα στη δικαστική αίθουσα την έβγαλα. Επέμεινα στην απόφασή μου» συμπλήρωσε.



Σφοδρές αντιδράσεις στα social media

Ο σκληρός βασανισμός της γυναίκας πυροδότησε κύμα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με τον Ιρανό δημοσιογράφο και ακτιβιστή, Αμπάς Αμπντί, να κοινοποιεί τα εξής: «Τα μαστιγώματα δεν αφορούν το σώμα μόνο μίας γυναίκας, αλλά όλων εκείνων που ονειρεύονται μία ελεύθερη ζωή». «Αρκετά. Μην προκαλείτε άλλη αηδία στην κοινωνία» συνέχισε.