Ένα σύστημα από σήραγγες κάτω από ιστορική συναγωγή στη Νέα Υόρκη, το οποίο γειτνιάζει με την παγκόσμια έδρα της εβραϊκής θρησκευτικής οργάνωσης Chabad-Lubavitch στο Κρόουν Χάιτς στο Μπρούκλιν, ήλθε κατά τύχη στο φως, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για τη χρησιμότητά του, τον τρόπο αλλά και τον χρόνο της κατασκευής του.

O άνθρωπος που κινηματογράφησε τη διαδρομή σέρνεται μέσα από μια τρύπα, η οποία οδηγεί σε μια σήραγγα ύψους περίπου 1 μέτρου, η οποία φέρεται να εκτείνεται για περίπου 15 μέτρα μέχρι το τελετουργικό λουτρό για τις γυναίκες που υπάρχει στην παρακείμενη συναγωγή.

Στο δωμάτιο του παρακείμενου κτιρίου, που είναι γεμάτο χώματα, διακρίνονται διάσπαρτα ρούχα και άλλα αντικείμενα, αναφέρει η New York Post. Μεταξύ τους είναι ένα παιδικό κάθισμα, ενώ βρέθηκε και ένα στρώμα με μια κηλίδα που μοιάζει να είναι από αίμα.

Η σήραγγα θα πρέπει να σκαβόταν για ένα χρόνο από τα μέλη της Chabad-Lubavitch. Ανακαλύφθηκε μόλις τον Δεκέμβριο, όταν οι γείτονες ανέφεραν ύποπτους θορύβους που προέρχονταν κάτω από τα σπίτια τους.

ΗΠΑ: Με φοιτητική βίζα στη χώρα τα μέλη της εβραϊκής θρησκευτικής οργάνωσης


Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα των νεαρών ορθόδοξων Εβραίων που σχετίζονται με αυτή την περίεργη υπόθεση «ήταν στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα». Τα άτομα αυτά κατεδάφιζαν τοίχους για να συνδέσουν το υπόγειο με το παρακείμενο κτίριο, αυτό της συναγωγής.

Μετά την ανακάλυψη του τούνελ, η ηγεσία της συναγωγής κάλεσε μηχανικούς για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο κτίριο και τη στατικότητά του ενώ τη Δευτέρα έφτασαν μπετονιέρες για κλείσουν το τούνελ.

Η ομάδα των ορθόδοξων άρχισε τότε να γκρεμίζουν ξύλινα πάνελ και δοκούς στήριξης καθώς προσπαθούσαν απεγνωσμένα να μπουν στη σήραγγα. Την ίδια ώρα αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους δεκάδες Χασιδιστές που προκαλούσαν επεισόδια.

Τουλάχιστον 12 άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση. Για 10 διατυπώθηκαν κατηγορίες για ποινικά πλημμελήματα, ένας άλλος κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση των αρχών, ενώ ένας άλλος έλαβε κλήση για ανάρμοστη συμπεριφορά.