Εκατοντάδες Εβραίοι ακτιβιστές των ΗΠΑ κατέλαβαν ειρηνικά το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό των γενοκτονικών βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά των αμάχων στη Γάζα

Ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια που έφεραν τα συνθήματα «Οι Εβραίοι απαιτούν κατάπαυση του πυρός τώρα», «Όχι στο όνομά μας», οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν πανό που έγραφαν «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί» και «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι» στη βάση του εμβληματικού ορόσημου της Νέας Υόρκης.

«Τα περίφημα λόγια της Εβραίας προγόνου μας Έμα Λάζαρους, που είναι χαραγμένα σε αυτό το μνημείο, μας υποχρεώνουν να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους της Γάζας που λαχταρούν να αναπνεύσουν ελεύθερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζέι Σάπερ της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη (JVP), διοργανωτής της συγκέντρωσης.

Η δήλωση παραθέτει το ποίημα της Λάζαρους «Νέος Κολοσσός», το οποίο είναι χαραγμένο στη βάση του αγάλματος ως ωδή στους μετανάστες των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί Εβραίοι αριστεροί και Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στο Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί ότι διαπράττει εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Ινστιτούτο για την Κατανόηση στη Μέση Ανατολή» (Institute for Middle Understanding, IMEU) αξίωσε «να τερματιστεί ο γενοκτονικός βομβαρδισμός από το Ισραήλ Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα». 

«Όσο ο λαός της Γάζας ουρλιάζει, πρέπει να φωνάζουμε δυνατότερα, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται για να μας φιμώσουν», επισήμανε η Αμερικανίδα φωτογράφος Νάνσι Γκόλντιν πλάι σε τοπικούς αιρετούς της Νέας Υόρκης, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ρίζες στην Αριστερά. 

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα διαμαρτυρία στο Καπιτώλιο από φιλοϊσραηλινούς ακτιβιστές που ζητούν εκεχειρία στη Γάζα (Εικόνες & Βίντεο)

Στον ρυθμό διαδηλώσεων υπέρ του Ισραήλ ή υπέρ των Παλαιστινίων η Νέα Υόρκη

Η αμερικανική μεγαλούπολη, πασίγνωστη για το ότι καλωσορίζει τους μετανάστες και για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, ζει τις τελευταίες εβδομάδες στον ρυθμό διαδηλώσεων υπέρ του Ισραήλ ή υπέρ των Παλαιστινίων.

Πόλη όπου ζουν δυο εκατομμύρια Εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, η Νέα Υόρκη δεν έχει βιώσει μέχρι σήμερα βίαια επεισόδια, όμως η ένταση είναι χειροπιαστή, ειδικά σε πανεπιστημιουπόλεις, όπως αυτή του Κολούμπια. 

Εξάλλου, μέρος της αμερικανικής εβραϊκής νεολαίας, που γενικά είναι προοδευτική –στην πλειοψηφία τους, οι Εβραίοι της Αμερικής ψηφίζουν Δημοκρατικούς–, έχει ξεσηκωθεί εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, την οποία κατηγορεί πως διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Καταγγέλλει επίσης τη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο εβραϊκό κράτος. 

Ισραηλίτικες οργανώσεις, όπως η JVP, συγκέντρωσαν το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, όπου απαίτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και κατήγγειλαν την αμερικανική πολιτική υποστήριξης στο Ισραήλ. 

Ο γιγαντιαίος σταθμός «Γκραντ Σέντραλ» του Μανχάταν καταλήφθηκε επίσης σε πελώρια καθιστική διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, στα τέλη Οκτωβρίου, με τις ίδιες διεκδικήσεις, ενώ στη συνοικία Μπρούκλιν έγινε πριν από δέκα ημέρες τεράστια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων, με τη συμμετοχή αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων. 

Χθες, τα μέλη της JVP που συμμετείχαν στην κατάληψη του Αγάλματος της Ελευθερίας φώναζαν «ποτέ ξανά για κανέναν, το ποτέ ξανά είναι τώρα» - εβραϊκό σύνθημα μετά το Ολοκαύτωμα. 

Η οργάνωση χαρακτηρίζει μορφή απαρτχάιντ την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.