Χάος στη Γερμανία. Μάλιστα, αντιμέτωποι με τεράστια ταλαιπωρία είναι οι ταξιδιώτες στη Γερμανία λόγω του κυκλοφοριακού χάους από τις κινητοποιήσεις των μηχανοδηγών των τρένων σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και μπλόκα των οργισμένων αγροτών με τις σχεδιαζόμενες περικοπές επιδοτήσεων.

Σημειώνεται πως το «πράσινο φως» για την τριήμερη απεργία στους σιδηροδρόμους άναψε την Τρίτη μετά την απόρριψη από το Εργατικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης της προσφυγής των εργοδοτών (Deutsche Bahn και άλλων εταιρειών).

Στη διάρκεια της απεργίας (από τις 02:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 18:00 της Παρασκευής) θα μειωθούν κατά πολύ τα δρομολόγια αναγκάζοντας πολλούς από τους εκατομμύρια επιβάτες της Γερμανικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων να ακυρώσουν τα ταξίδια τους ή να βρουν άλλους τρόπους για να φτάσουν στους προορισμούς τους. Περίπου το 80% των υπεραστικών δρομολογίων θα ακυρωθούν, ενώ οι περιφερειακές γραμμές θα επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό, δήλωσε η DB, ενώ η επιβατική κίνηση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως πριν από το Σαββατοκύριακο.

Την απεργία κήρυξε η Γερμανική Ένωση Μηχανοδηγών (GDL), που ζητά αυξήσεις μισθών και μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 εβδομαδιαίως. Είναι η τρίτη και μεγαλύτερη απεργία των μηχανοδηγών στη Γερμανία αφότου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την DB και άλλες εταιρείες τον περασμένο Νοέμβριο.

Αγρότες μπλοκάρουν δρόμους στη Γερμανία

Η απεργία στους σιδηροδρόμους ξεκίνησε καθώς οι Γερμανοί αγρότες δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα ενάντια στις προγραμματισμένες περικοπές επιδοτήσεων, όπως αυτές για το αγροτικό ντίζελ.

Από τη Δευτέρα, οι αγρότες έχουν αποκλείσει πολλές εισόδους αυτοκινητοδρόμων με τα τρακτέρ τους, ενώ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε κωμοπόλεις και μεγάλα αστικά κέντρα προκαλώντας σημαντική αναστάτωση στην κυκλοφορία.

Διαβάστε ακόμα: Δύσκολες ώρες για την Μελάνια Τραμπ - Πέθανε η μητέρα της σε ηλικία 78 ετών

Ορισμένοι παρατηρητές στη Γερμανία επέκριναν το γεγονός ότι πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών, ενώ είχαν κατακρίνει πρόσφατα παρόμοιες τακτικές που χρησιμοποιούν οι ακτιβιστές για το κλίμα της οργάνωσης Last Generation.

Άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την οργή των αγροτών για να υποστηρίξει τη δική της ατζέντα.

Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις των αγροτών σημειώνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τον προϋπολογισμό του 2024.