Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Μόνικα Γκαρθία, ανακοίνωσε σήμερα (10/01) ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας καθίσταται υποχρεωτική σε όλη τη χώρα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων από γρίπη και κορονοϊό.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους», τόνισε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είναι κοινή λογική», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και συνέστησε τη χρήση μάσκας σε ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, όπως σε οδοντιατρεία.

Να σημειωθεί ότι αρκετές ισπανικές περιφέρειες είχαν ήδη εκδώσει την περασμένη εβδομάδα εντολή προς ασθενείς, επισκέπτες και το προσωπικό νοσοκομείων να φορούν μάσκες. Η κεντρική κυβέρνηση πρότεινε τη Δευτέρα να επεκταθεί το μέτρο σε πανεθνικό επίπεδο.

Οι περιφέρειες θα μπορούν να άρουν το μέτρο σε περίπτωση μείωσης του αριθμού των μολύνσεων επί δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία ήταν μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που κατήργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στην πανδημία κορονοϊού. Η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν υποχρεωτική μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ σε δομές υγείας και φαρμακεία ήταν υποχρεωτική μέχρι τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ