Στα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβνέντ Γιλμάζ, ο οποίος δήλωσε ότι "Όσοι προσπαθούν να αποκόψουν το Κράτος Βόρειας Κύπρου από τον κόσμο δεν θα τα καταφέρουν".

Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια η του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, ο Γιλμάζ ανέφερε: «Αν μας κλείσουν μια πόρτα, εμείς θα ανοίξουμε άλλες, και το Κράτος Βόρειας Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να ενσωματώνονται και να συνεισφέρουν στον κόσμο σε κάθε τομέα».

Ο Γιλμάζ, ο οποίος έφτασε στην κατεχόμενη Λευκωσία για να πραγματοποιήσει διάφορες επαφές με τουρκοκύπριους αξιωματούχους, στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο, είπε ότι το ψευδοκράτος «συνεχίζει την πορεία του ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων στον αγώνα τους για την αύξηση της ευημερίας και της ανάπτυξής τους μέρα με τη μέρα».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος προχώρησε και σε παραλληλισμό της κατάστασης σήμερα στη Γάζα με όσα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι στο παρελθόν στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των μουτζαχεντίν, και των Τουρκοκυπρίων από τη μια, και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του κοινού από την άλλη, «αποτράπηκαν αποτελέσματα παρόμοια με τις σκηνές που βλέπουμε σήμερα στη Γάζα. Αν αυτή η θέληση, το θάρρος, η θυσία δεν είχε επιδειχθεί εκείνη την εποχή, αφήνω στην κρίση σας τι θα γινόταν σήμερα».

Αυτό που μας διδάσκει η κατάσταση στη Γάζα, συνέχισε, είναι πως «άλλο τα λόγια, άλλο οι πράξεις» και η πραγματικότητα είναι πως στη Γάζα ρίχνουν βόμβες από αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας σε παιδιά. «Είδαμε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας σε αυτόν τον κόσμο βασιζόμενοι στο έλεος των άλλων. Πρέπει να είστε δυνατοί, ενωμένοι, αλληλέγγυοι. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε μέρες όπου θα επικρατήσουν εκεί ειρήνη και ηρεμία το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε.