Το Βρετανικό Μουσείο είναι σε αναζήτηση νέου διευθυντή, υπό τι σκιά του σκανδάλου των πρόσφατων κλοπών, αλλά και της συζήτησης που έχει ενταθεί για την επιστροφή αρχαιοτήτων που έχουν αποκτηθεί από το μουσείο με αμφισβητούμενα μέσα.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία δύο εβδομάδων να καταθέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ. Ο μισθός μπορεί να ανέρχεται στα 275.000 δολάρια ετησίως, όμως, οι δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος διευθυντής του μουσείου, στην παρούσα χρονική συγκυρία, φαντάζουν σημαντικές και επιτακτικές.

Ο Χάρτγουϊγκ Φίσερ παραιτήθηκε από αυτή τη θέση, αφότου το μουσείο είχε ανακοινώσει ότι ένας από τους επιμελητές του είχε λεηλατήσει περίπου 1.500 αντικείμενα από τις αποθήκες του, προκειμένου να πουλήσει ορισμένα εξ αυτών στο eBay.

Τον Σεπτέμβριο, ο πολύπειρος Μαρκ Τζόουνς είχε διορισθεί για να διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο, αλλά η θητεία του ήταν προσωρινή και μεταβατική.

Οι υποψήφιοι για τη θέση πρέπει να έχουν «ένα όραμα για το μέλλον του Βρετανικού Μουσείου», τονίζεται στην προκήρυξη. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα που σκιάζουν το μουσείο από τον Αύγουστο, όπως έγραψαν οι NYT.

Bρετανικό Μουσείο: Η ευθύνη των Γλυπτών του Παρθενώνα και η μεγάλη ανακαίνιση


Ο νέος διευθυντής θα πρέπει να διαχειρισθεί τις εκκλήσεις για επιστροφή των αμφισβητούμενων αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων και των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιπλέον θα κληθεί, επίσης, να ηγηθεί των προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων για τα έργα ανακαίνισης του μουσείου που περιλαμβάνουν την αναδιοργάνωση των γκαλερί καθώς και άλλες τεχνικές βελτιώσεις. Οι FT εκτιμούν ότι το εν λόγω έργο θα κοστίσει 1 δισ. λίρες, δηλαδή περίπου 1,27 δισ. δολάρια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είχε τονίσει ότι η εύρεση του κατάλληλου υποψηφίου για να ηγηθεί του ιδρύματος αποτελεί «μία πολύ, πολύ περίπλοκη υπόθεση». Σύμφωνα με τον Όσμπορν, ο υποψήφιος θα πρέπει «να έχει το σεβασμό της ακαδημαϊκής κοινότητας», καθώς και εμπειρία «στη διαχείριση μεγάλων, πολύπλοκων οργανισμών».

Στα ονόματα των πιθανών υποψηφίων για τη θέση περιλαμβάνεται ο Ίαν Μπλάτσφορντ, διευθυντής του Μουσείου Επιστημών στο Λονδίνο, ο Νίκολας Κάλιναν, ο οποίος ηγείται της Εθνικής Πινακοθήκης της Βρετανίας και ο Τάκο Ντίμπιτς, διευθυντής του μουσείου Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, ο οποίος έχει επιβλέψει μερικές από τις πλέον πολυσυζητημένες πρόσφατες εκθέσεις της Ευρώπης.

Οι πιθανοί υποψήφιοι έχουν μόλις δύο εβδομάδες για να υποβάλουν αίτηση, καθώς καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 26η Ιανουαρίου.