Επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιθέσεων κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Η Ευρωαπϊκή Ένωση θα αποστείλει στην περιοχή τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star της Βρυξέλλες.

Το σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης αναφέρει ότι "μια νέα επιχείρηση της ΕΕ πρόκειται να σε μια ευρύτερη περιοχή λειτουργίας, από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Κόλπο". 

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη συμμετέχουν στην αμερικανική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ και αναμένεται να συμμετέχει και στις δύο αποστολές με την ίδια φρεγάτα.

Σε γενικές γραμμές τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν την πρωτοβουλία, ωστόσο η Ισπανία ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα απέχει. Μένει να δούμε πώς θα πάνε οι διεργασίες που θα δρομολογηθούν μέσω του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις 22 Ιανουαρίου. Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου.

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος για κλιμάκωση

Όπως επίσης μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις ΗΠΑ Δημήτρης Σουλτογιάννης, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ξεπέρασε τους όποιους ενδοιασμούς είχε και ενέκρινε την στρατιωτική επιχείρηση κατά των Χούθι.

Αν και το τελευταίο πράγμα που θέλει η Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή είναι η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με δική της συμμετοχή, δεν υπήρχε άλλη επιλογή καθώς όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού, εταίρους της Αμερικής, το διεθνές εμπόριο, και απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα διστάσει να πάρει περαιτέρω μέτρα για να προστατέψει την ασφάλεια πλοίων και προσωπικού στην περιοχή, ενώ η απόφαση έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία στο εσωτερικό της χώρας του λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.