Προστασία στα πλοία που έρχονται αντιμέτωπα με πειρατές και τις ένοπλες ομάδες των Χούθι, στα στενά του Άντεν και της Ερυθράς Θάλασσας προσφέρουν Έλληνες μισθοφόροι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού του ΣΚΑΪ, 200 με 300 Έλληνες ακολουθούν το πολύ επικίνδυνο επάγγελμα φύλαξης των πλοίων, ως μισθοφόροι, εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουν ένοπλες επιθέσεις.

Τα στενά του Άντεν και η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα κομβικό σημείο για την παγκόσμια ναυτιλία, καθώς τα εμπορικά καράβια που διασχίζουν αυτά τα νερά, συμβάλλουν σημαντικά στο παγκόσμιο εμπόριο. Είναι μια θαλάσσια οδός στρατηγικής σημασίας.

Οι Έλληνες μισθοφόροι στην Ερυθρά Θάλασσα

Ωστόσο με τον πόλεμο στην Γάζα, η πολυσύχναστη θαλάσσια δίοδος έχει γίνει χώρος επιθέσεων ενόπλων ομάδων των Χούθι της Υεμένης, και όχι μόνο, καθώς οι διαβόητοι πειρατές από την Σομαλία πραγματοποιούν επιχειρήσεις για να αποκτήσουν το πολύτιμο εμπορικό φορτίο.

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, φαίνεται πώς επιχειρούν να αποκρούσουν τους Χούθι που πραγματοποιούν επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο καπετάνιος και οι μηχανικοί κρύβονται για να καλυφθούν ενώ οι Έλληνες μισθοφόροι παίρνουν τα όπλα για την επικίνδυνη αποστολή τους.

Mάλιστα ο σκηνοθέτης σχετικού ντοκιμαντέρ που ακολούθησε την καθημερινότητα μισθοφόρων στα επικίνδυνα νερά, Γρηγόρης Ρέντης, μίλησε για όσα έζησε στην διάρκεια τον γυρισμάτων.