H δεύτερη ηφαιστειακή έκρηξη από τον Δεκέμβριο σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Ισλανδία, με τη λάβα να εκτοξεύεται προς το κοντινό Γκρένταβικ. Η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdittir περιέγραψε μια «πολύ σοβαρή κατάσταση», αφού κάποια κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για να απομακρύνουν κατοίκους που η ζωή τους θα βρίσκονταν σε κίνδυνο, ενώ φορείς και επιστημονική κοινότητα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, εκτιμώντας κάθε στιγμή την κατάσταση και όλα τα πιθανά σενάρια για την ηφαιστειακή δραστηριότητα και την πορεία της λάβας που έχει ξεχυθεί στο ισλανδικό έδαφος.

Live εικόνα στην Ισλανδία


Ισλανδία: Η κατάσταση είναι το "χειρότερο σενάριο"

Ένας Ισλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη χθεσινή έκρηξη ως το «χειρότερο σενάριο» παρά την πολύμηνη προετοιμασία. Ο διευθυντής της πολιτικής άμυνας, Vidir Reynisson, δήλωσε ότι τα φράγματα είχαν κατασκευαστεί βόρεια του Γκρένταβικ πριν από την πρώτη έκρηξη τον Δεκέμβριο.

Είπε σε ενημέρωση ότι ενώ το κύριο ρεύμα λάβας βγήκε έξω από τα φράγματα, η νέα ρωγμή μέσα σε αυτά ήταν το «χειρότερο σενάριο».

«Μια επιλογή που εξετάζεται είναι η χρήση αντλιών για την ψύξη της λάβας με θαλασσινό νερό, ώστε να περιοριστούν ελπίζουμε οι ζημιές στην πόλη», είπε.


Το Γκρένταβικ, μια πόλη 3.800 κατοίκων, βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, της πρωτεύουσας της Ισλανδίας.


Ισλανδία: Αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της φύσης στο Γκρένταβικ

Η έκρηξη συνέβη γύρω στις 8 π.μ. τοπική ώρα χθες, αφού η κοντινή πόλη Γκρένταβικ εκκενώθηκε ύστερα από μια σειρά μικρών σεισμών. Η πόλη είχε προηγουμένως εκκενωθεί τον Νοέμβριο πριν από μια μαζική έκρηξη από την ίδια χερσόνησο.

Μια δεύτερη ρωγμή άνοιξε κοντά στα περίχωρα της μικρής πόλης λίγες ώρες μετά τη χθεσινή έκρηξη, στέλνοντας τη λάβα στα σπίτια των απομακρυσμένων κατοίκων.

Δείτε εικόνες
GD3zk6_WAAAoBrd
GD3zk67W4AAJcNw__1_


28169627
28169211
ifaisti-lava
ifaistio-lava-1