Σε πυραυλική επίθεση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία προχώρησαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δέκα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι πύραυλοι είχαν στόχο «στοιχεία που απειλούν το Ιράν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών, αλλά «χρησιμοποιεί το νόμιμο δικαίωμά της να ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο κατά των απειλών για την εθνική της ασφάλεια».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο του Ιράν στη Βαγδάτη για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τις επιθέσεις σε αριθμό περιοχών στην Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση θα λάβει «όλα» τα πιθανά «νομικά μέτρα» εναντίον της ιρανικής «επίθεσης», που χαρακτήρισε «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Ιράκ που «έπληξε την ασφάλεια» του πληθυσμού του, τονίζεται. Η Βαγδάτη σχεδιάζει να θέσει ζήτημα ιδίως «στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε το ΥΠΕΞ.

Ακόμη, σε ανακοίνωση της ιρακινής διπλωματίας αναφέρεται πως θα δημιουργηθεί «επιτροπή έρευνας» με σκοπό να επιδειχθεί στην «ιρακινή και στη διεθνή κοινή γνώμη» πως οι «κατηγορίες» της Τεχεράνης είναι «ψευδείς».


Και η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση στην κουρδική περιοχή του Ιράκ. «Τέτοιες ενέργειες αποτελούν κατάφωρη, απαράδεκτη και ανησυχητική παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι. «Πρόκειται για μια επίθεση κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας του Ιράκ και της κουρδικής περιοχής, η οποία οδηγεί σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Αυτό πρέπει να τερματιστεί».