Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποσχέθηκε ότι εάν κερδίσει τις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μετά την άνετη εσωκομματική νίκη του στην πολιτεία της Αϊόβα, για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

Τραμπ: Δεν θα είχε συμβεί πόλεμος στην Ουκρανία, εάν ήμουν πρόεδρος των ΗΠΑ το 2022

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι, αν ήταν πρόεδρος το 2022, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί ποτέ. «Τώρα έχετε όλους αυτούς τους θανάτους... Είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλοί αριθμοί. Είναι πολύ-πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως είναι δυνατόν. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν. Θα το σταματήσουμε, αλλά είναι τόσο θλιβερό γιατί δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει».

«Ο Πούτιν και εγώ τα πάμε μια χαρά. Τα πάμε πολύ καλά. Αυτό είναι καλό, όχι κακό. Η κατάσταση με την Ουκρανία είναι τόσο τρομερή... Και θα το λύσουμε, θα το λύσουμε πολύ γρήγορα...» επανέλαβε ο Τραμπ.

Προηγουμένως, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα υποστηρίξει πως θα «πετύχει» τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες, αν επανεκλεγεί. Είπε επίσης ότι «θα επέτρεπε» στη Ρωσία να καταλάβει μέρος της Ουκρανίας και ότι οι ΗΠΑ στέλνουν πάρα πολλά όπλα στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2022 πως ο Πούτιν «ήθελε την ειρήνη», αλλά τώρα «μάλλον θα τα πάρει όλα», αποκαλώντας τον «πολύ έξυπνο άνθρωπο».