Μπορεί η θερμοκρασία να άγγιξε τους μείον 55 βαθμούς στο χωριό Γιακούρια στη Σιβηρία, δεν κατάφερε όμως τους κατοίκους να ματαιώσουν τα σχέδια για τον μαραθώνιο αγώνα που διεξάγεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, φέτος τρίαντα οκτώ μαραθωνοδρόμοι ξεπέρασαν τα όρια τους και συμμετείχαν σε αυτόν τον πρωτοφανή παγκόσμιο μαραθώνιο.

Οι δρομείς υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις πριν από την εκκίνηση. Στη διαδρομή, τους παρείχαν ζωμό, ζεστό τσάι και σνακ στους σταθμούς βοήθειας κατά μήκος της διαδρομής.

Οι 38 δρομείς δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο το ψύχος, αλλά και το βάρος από τον βαρύ ρουχισμό τους.

Νικητής ήταν ο Κονσταντίν Ντραγκούνοφ, ένας 24χρονος Ρώσος φοιτητής, ο οποίος ολοκλήρωσε τα 42,2 χιλιόμετρα σε τρεις ώρες και επτά λεπτά. Πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με μια παχιά κρούστα πάγου στο πρόσωπό του. Η θερμοκρασία του αέρα στον μετεωρολογικό σταθμό στο Oymyakon έπεσε στους μείον 54,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος της διαδρομής!

«Παραλίγο να χαθώ στη διαδρομή», δήλωσε ο νικητής από την πόλη Megino-Kangalassky, η οποία βρίσκεται επίσης στη Γιακουτία, σύμφωνα με τη Mirror. «Ο μαραθώνιος είναι απρόβλεπτος, αυτό μου είπαν εκ των προτέρων», δήλωσε ο Ντραγκούνοφ. Αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα, είπε. «Μετά από 33 χιλιόμετρα, παραλίγο να λιποθυμήσω».