Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες έχοντας βάλει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στην «κατάψυξη», με τουλάχιστον 33 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής. Πολλοί από τους θανάτους οφείλονται σε τροχαία δυστυχήματα λόγω παγετού στους δρόμους και υποθερμία από τις πολύ χαμηλές συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα: Η κακοκαιρία διαλύει τις υποδομές στη Ρωσία – Εκρήξεις αγωγών θέρμανσης στις πόλεις –Οργισμένοι χιλιάδες πολίτες που παραδόθηκαν στο ψύχος (Εικόνες & Βίντεο)

Ειδικότερα, οι έντονες χιονοπτώσεις και η παγωμένη βροχή έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των βορειοδυτικών ακτών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμου και να προκληθούν διακοπές ρεύματος αφήνοντας στο σκοτάδι σχεδόν 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα PowerOutage.us. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι εκτός από τις καταιγίδες υπάρχουν και πιο έντονες χειμερινές καιρικές συνθήκες στο δρόμο. «Η πιο έντονη περίοδος χιονιού με αυτήν την καταιγίδα δεν έχει φτάσει ακόμη», δήλωσε το NWS στο Σποκέιν της πολιτείας της της Ουάσιγκτον.

Προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ

«Βαριές χιονοπτώσεις (από 30-60 εκατοστά) αναμένονται μέχρι την Παρασκευή στα Κασκέιντς και στα Βόρεια Βραχώδη Όρη, που θα καταστήσουν επικίνδυνα τα ταξίδια», συνέχισε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ένα εκατοστό πάγου ίσως καλύψει το έδαφος στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Προειδοποιήσεις για καιρικά φαινόμενα εξέδωσαν οι Αρχές σε νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Μισισιπί και το Τενεσί καθώς και πολιτείες στα βορειοανατολικά, όπως η Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και το Μέιν.

Στο Τενεσί δέκα εκατομμύρια κάτοικοι κλήθηκαν να εξοικονομήσουν ενέργεια για να αποτρέψουν διακοπές ρεύματος λόγω των θερμοκρασιών σχεδόν κάτω από το μηδέν από ψυχρούς ανέμους.

ΗΠΑ: Χάος στις μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους έως και 12 εκατοστά χιονιού αναμένονται μέχρι την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ. Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης το χιόνι ξεπερνά ήδη τα 70 εκατοστά και ίσως διπλασιαστεί το ύψος του τις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Το Μέιν προετοιμάζεται επίσης για πρόσθετες χιονοπτώσεις, καθώς και προειδοποιήσεις για πλημμύρες και το αρκτικό κύμα ψύχους αναμένεται να φέρει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Παράλληλα, οι χειμερινές καταιγίδες στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει χάος στους αυτοκινητόδρομους με αναποδογυρισμένα ημιφορτηγά και τροχαία ατυχήματα λόγω της έντονης χιονόπτωσης και του παγετού στους δρόμους.

Πάνω από 10.000 πτήσεις έχουν καθυστερήσει, σχεδόν 3.000 ακυρώθηκαν, ενώ αναμένονται νέες καθυστερήσεις και ακυρώσεις καθώς οι καταιγίδες συνεχίζουν να προκαλούν χάος μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Φωτογραφίες:
AΠΕ, BBC