H Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ σε ''5 έως 8 χρόνια'' προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Άμυνας.

Η Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι συγκαλυμμένες απειλές του Ρώσου προέδρου κατά της στρατιωτικής συμμαχίας θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα, γράφει το Politico εν μέσω έντασης της συζήτησης για μια επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη προειδοποίηση είχε κάνει πρόφατα σε άρθρο της και η Bild. Δείτε εδώ:  Η Bild δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα του υπ. Άμυνας της Γερμανίας: Ο Πούτιν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ το 2025

Ένας όλο και πιο πολεμοχαρής Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σε λιγότερο από μια δεκαετία, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

«Ακούμε απειλές από το Κρεμλίνο σχεδόν καθημερινά … οπότε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί ακόμη και να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μια μέρα», δήλωσε ο Πιστόριους στο γερμανικό μέσο Der Tagesspiegel σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή.

''Οι ειδικοί μας αναμένουν μια περίοδο 5 έως οκτώ 8 που μπορούσε να είναι πιθανό'', σχολιάζει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας για ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν στο ΝΑΤΟ


Ενώ μια ρωσική επίθεση δεν είναι πιθανή «προς το παρόν», ο υπουργός πρόσθεσε: «Οι ειδικοί μας αναμένουν μια περίοδο πέντε έως οκτώ ετών κατά την οποία αυτό θα μπορούσε να είναι πιθανό». Οι ανησυχητικές αυτές δηλώσεις έρχονται λίγες μέρες μετά την διαρροή απόρρητων εγγράφων του γερμανικού υπουργείου Άμυνας που αποκάλυπταν σενάριο «Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» στην Ευρώπη.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, η Ρωσία αύξησε την επιθετική ρητορική της εναντίον ορισμένων γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, οι οποίες είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ, και της Μολδαβίας, προτρέποντας κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους της άμυνας να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο μιας μείζονος σύγκρουσης.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής των εθνικών αρχηγών του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρόμπ Μπάοουερ, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία αντιμετωπίζει «τον πιο επικίνδυνο κόσμο εδώ και δεκαετίες» και κάλεσε για έναν «πολεμικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αρχιστράτηγος της Σουηδίας στρατηγός Μάικλ Μπάιντεν κάλεσε ομοίως τους Σουηδούς να «προετοιμαστούν ψυχικά» για πόλεμο.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, Καρλ Όσκαρ Μπόλιν προειδοποίησε επίσης ότι «ο πόλεμος μπορεί να έρθει στη Σουηδία».

«Η Ρωσία αψηφά τη λογική»

Στη συνέντευξή του στην Der Tagesspiegel, ο Πιστόριους δήλωσε ότι οι σουηδικές προειδοποιήσεις ήταν «κατανοητές από σκανδιναβική σκοπιά», προσθέτοντας ότι η Σουηδία αντιμετωπίζει «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση», δεδομένης της εγγύτητάς της με τη Ρωσία. Επίσης, δεν είναι ακόμη μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, περιμένοντας την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για να ενταχθεί.

«Αλλά πρέπει επίσης να μάθουμε να ζούμε και πάλι με τον κίνδυνο και να προετοιμαστούμε - στρατιωτικά, κοινωνικά και όσον αφορά την πολιτική άμυνα», προειδοποίησε ο Πιστόριους.

Η Πολωνία, η οποία δαπανά φέτος πάνω από το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ανησυχεί επίσης για τις αιφνιδιαστικές κινήσεις της Ρωσίας μετά την απροσδόκητη επίθεση στην Ουκρανία το 2022.

«Η Ρωσία αψηφά τη λογική. Αυτό που συνέβη το 2022 φαινόταν αδύνατο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Άμυνας σε τηλεοπτική συνέντευξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το νέο δόγμα πολέμου της Γερμανίας

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Γερμανία ανανέωσε το στρατιωτικό και στρατηγικό της δόγμα για πρώτη φορά από το 2011, με στόχο να μετατρέψει την Bundeswehr σε έναν αξιόμαχο στρατό. «Ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της πρέπει και πάλι να αντιμετωπίσουν μια στρατιωτική απειλή. Η διεθνής τάξη δέχεται επίθεση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζούμε σε ένα σημείο καμπής», αναφέρει η πρώτη παράγραφος του νέου δόγματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, ειλικρινής επικριτής του Πούτιν, ο οποίος υπήρξε μία από τις πιο ηχηρές φωνές υποστήριξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, κάλεσε την Πέμπτη την Ευρώπη να επιταχύνει τις προετοιμασίες για μεγαλύτερη ρωσική επιθετικότητα.

«Υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να μην περιοριστεί στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λάντσμπεργκις στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο σε αυτό, που αν η Ουκρανία δεν κερδίσει, αυτό θα μπορούσε να έχει καλό τέλος για την Ευρώπη», προειδοποίησε.

Πηγή: Politico