Τα επιτελεία του Τζο Μπάιντεν ποντάρουν στο γεγονός ότι όσο περισσότερη προσοχή προσελκύει ο Ντόναλντ Τραμπ, τόσο καλύτερα θα είναι για τον 81χρονο πρόεδρο, εν όψει των κρίσιμων εκλογών του 2024, τον Νοέμβριο.

Το κύριο επιχείρημα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν μπορεί να συνοψιστεί σε μία πρόταση: «Ψηφίστε με, γιατί δεν είμαι ο Ντόναλντ Τραμπ».

Θα του είναι όμως αρκετό για να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστά ο μεγάλος του αντίπαλος για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο, διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Sudouest, επικαλούμενη το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και το CNN.

Η εμφατική νίκη του Τραμπ τη Δευτέρα στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του κόμματός του στην Αϊόβα έχει την αξία να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση, σύμφωνα με τον Αμπού Αμάρα, δικηγόρο και στρατηγικό σύμβουλο των Δημοκρατικών. «Αποκαλύπτει τι διακυβεύεται στις εκλογές: δεν θα είναι απλώς μια συζήτηση για πολιτικά προγράμματα. Θα είναι μια μάχη για τη δημοκρατία» λέει.

Όσο περισσότερη προσοχή προσελκύει ο Ντόναλντ Τραμπ, τόσο καλύτερα θα είναι για τον 81χρονο Δημοκρατικό. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το στοίχημα της προεκλογικής ομάδας του Τζο Μπάιντεν. Πρόσφατα κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με εσωτερική μελέτη που δημοσίευσε το CNN, ότι τα τρία τέταρτα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι ο πρώην πρόεδρος είναι το ξεκάθαρο φαβορί για το χρίσμα του κόμματός του.

Σημαντικά στελέχη των Δημοκρατικών χρησιμοποιούν πλέον ανοιχτά τη γλώσσα του φόβου μπροστά σε μια πιθανή επιστροφή στην εξουσία του 77χρονου μεγιστάνα, ο οποίος, όπως λέει ο ίδιος, καθοδηγείται από την επιθυμία για «εκδίκηση».

Ο «φόβος και ο τρόμος μιας επιστροφής» Τραμπ στον Λευκό Οίκο


Η Μισέλ Ομπάμα δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν «τρομοκρατημένη» και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι ήταν «πολύ φοβισμένη», προσθέτοντας: «Αλλά δεν μπορούμε να τρέχουμε μακριά από αυτό που μας φοβίζει, πρέπει να το πολεμήσουμε».

Ακόμη και πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο εξαιρετικά αντιδημοφιλής σήμερα, Τζο Μπάιντεν, που μειονεκτεί στους ψηφοφόρους λόγω της ηλικίας του, ζητούσε τακτικά: «Μη με συγκρίνετε με τον Παντοδύναμο Θεό, συγκρίνετε με με αυτό που βρίσκεται μπροστά μου».

Απέναντί του βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, με τις πολυάριθμες αγωγές εναντίον του, την άρνησή του να παραδεχτεί την ήττα του 2020, τις απειλές του κατά των μεταναστών και των πολιτικών του αντιπάλων…

Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν τις εκλογές της Αϊόβα, στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών που ψήφισαν τον πρώην επιχειρηματία για το προεδρικό χρίσμα, η προεκλογική ομάδα του Τζο Μπάιντεν ενέτεινε τις εκκλήσεις της για δωρεές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προεκλογική αναμέτρηση.

Σε ένα από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, περιέγραψε την επιτυχία του Τραμπ στην Αϊόβα, μια αγροτική και πολύ συντηρητική πολιτεία, ως «τη μεγαλύτερη στιγμή στην εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν μέχρι στιγμής». Μεταξύ των δύο ανδρών είναι, γράφει, «η μέρα με την νύχτα». Η εκστρατεία «δεν θα αφορά το πρόγραμμα» του Δημοκρατικού, το οποίο είναι ανύπαρκτο αυτή τη στιγμή, προβλέπει ο Γουίλιαμ Γκάλστον, ειδικός στο Ινστιτούτο Ερευνών Brookings.

Η κρίσιμη εκλογική μάζα των νέων ψηφοφόρων


Σύμφωνα με τον ερευνητή, θα πρόκειται για «επιλογή ανάμεσα σε δύο υποψηφίους των οποίων τα πεπραγμένα και το στυλ διακυβέρνησης οι Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι ήδη εξοικειωμένοι», αφού τους έχουν δει στην πράξη. Ωστόσο, αυτό το σκεπτικό δεν ισχύει για ορισμένους ψηφοφόρους, εκείνους που ήταν μόλις πολύ νέοι έφηβοι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) και οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα ζωντανές αναμνήσεις από αυτήν την περίοδο.

Οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία το 2020. Με αυτούς, «η δημοκρατία είναι ένα απαραίτητο αλλά όχι επαρκές μήνυμα», αναγνωρίζει ο Αμάρα καλώντας τους Δημοκρατικούς να «ρίξουν μια σοβαρή ματιά» σε αυτήν την μερίδα του εκλογικού σώματος.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συστήματος έμμεσης ψηφοφορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκλογές θα καταλήξουν σε λίγες δεξαμενές ψήφων σε αμφισβητούμενες εκλογικές περιφέρειες.

Τα "όπλα" του Μπάιντεν


Ενώ ο Τζο Μπάιντεν θα προβάλλει το μήνυμα της δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο, η εκστρατεία του θα απευθύνεται σε ορισμένους ψηφοφόρους σε τοπικό επίπεδο με πιο συγκεκριμένα μηνύματα: δικαιώματα στις αμβλώσεις για τις γυναίκες, διαγραφή του φοιτητικού χρέους για τους νέους, κοινωνικές παροχές για τους ηλικιωμένους, πολιτικά δικαιώματα για τους Αφροαμερικανούς.

Και όλα αυτά με την υποστήριξη ενδιάμεσων παραγόντων, όπως η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ή Δημοκρατικοί ηγέτες σε ορισμένες ιδιαίτερα στρατηγικές πολιτείες, όπως η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ ή ο γερουσιαστής της Τζόρτζια, Ραφαέλ Γουόρνοκ.