Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο δεν εμποδίζουν τη γείτονα να προχωρά το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με ταχείς ρυθμούς. Έχουν ήδη παραλάβει την πρώτη φρεγάτα εγχώριας ναυπήγησης κλάσης «Ιστανμπούλ» και περιμένουν ακόμα τρεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν σταδιακά ισάριθμες φρεγάτες MEKO κλάσης «Γιαβούζ».

Ίσως οι καινούργιες τουρκικές φρεγάτες να μην είναι αντάξιες από άποψη τεχνολογίας και συστημάτων με τις ελληνικές Belharra, ωστόσο είναι ισχυρά πλοία. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα εγχώριας ναυπήγησης πολεμικών πλοίων προχώρα πάρα πολύ γρήγορα. Ήδη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει εκσυγχρονίσει τις τέσσερις MEKO κλάσης «Μπαρμπαρός», οι οποίες κατασκευάστηκαν σε Γερμανία και Τουρκία από το 1997 έως το 2000, ενώ επιπλέον έχει ρίξει στο νερό και τέσσερις κορβέτες, επίσης τουρκικής ναυπήγησης, κλάσης «Χεΰμπέλιαντα», οι οποίες παραδόθηκαν σταδιακά από το 2011 έως το 2019.

Η φρεγάτα «Ιστανμπούλ»

Παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 19 Ιανουαρίου έγινε η τελετή παραλαβής τεσσάρων νέων μονάδων επιφανείας για το τουρκικό ναυτικό, με πιο σημαντική εκείνη της φρεγάτας «Ιστανμπούλ» (F-515). Πρόκειται για την πρώτη της κλάσης της, ενώ ήδη έχουν παραγγελθεί και χτίζονται άλλες τρεις.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως θα παραγγελθούν ακόμη τέσσερις, με απώτερο σκοπό να γίνουν οκτώ. Οι πρώτες τέσσερις θα αντικαταστήσουν ισάριθμες παλαιές MEKO 200 κλάσης «Γιαβούζ». Η φρεγάτα «Ιστανμπούλ» (F515) έχει μήκος 113,2 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 3.000 τόνων. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 29+ κόμβων και έχει αυτονομία 5.700 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 14 κόμβων. Φέρει αισθητήρες και όπλα τουρκικής κατασκευής, όπως σύστημα διαχείρισης μάχης της Χαβελσάν και ραντάρ AESA της Ασελσάν.

Ο κύριος οπλισμός της αποτελείται από πυροβόλο 76 χιλιοστών, μπορεί να φέρει 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Ατμακά, σύστημα κάθετης εκτόξευσης 16 θέσεων για αντιαεροπορικούς πυραύλους οικογενείας Χισάρ, δύο πυροβόλα 25 χιλιοστών, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες και αντιβληματικό σύστημα Γκοντενίζ. Διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο και υπόστεγο για ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο του Τουρκικού Ναυτικού

Στην ίδια τελετή παραδόθηκαν στο τουρκικό ναυτικό το πετρελαιοφόρο στόλου «Ντέρια» (A1590) και το πλοίο υποστήριξης «Ελμεκτσί» (Α575) με εκτόπισμα 9.000 τόνων. Το «Ντέρια», μήκους 200 μέτρων, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο του Τουρκικού Ναυτικού μετά το ελικοπτεροφόρο «Αναντολού». Τέλος, παραδόθηκε ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας «Marlin», το οποίο θα συνοδευθεί από αρκετά ακόμη, καθιστώντας το τουρκικό ναυτικό έναν από τους πρώτους κατασκευαστές και χρήστες παγκοσμίως. Τα σκάφη αυτά μπορούν να φέρουν ποικιλία οπλισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιθετικά, ως σκάφη αναγνώρισης και κρούσης. Οι γείτονες δεν ολιγωρούν, και το κυριότερο είναι πως ό,τι κατασκευάζουν είναι πλέον «Made in Turkey».