Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα (26/01) ότι η κατηγορία για γενοκτονία που εξακοντίστηκε κατά της χώρας του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι «εξωφρενική» και τόνισε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά. «Η αχρεία προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι μια κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε», πρόσθεσε.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο Νετανιάχου, μιλώντας κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. «Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα: Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι από γενοκτονία - "Κουραφέξαλα" απαντά το Ισραήλ


Δικαστήριο της Χάγης: Τι αναφέρει η απόφαση για το Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας. Παράλληλα έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα, τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική, είναι ευλογοφανή.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Όπως λέει, το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας.

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει τη λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τη σημερινή του ετυμηγορία, κρίνει αν τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας Νότιας Αφρικής είναι εύλογα, ώστε να δικαιολογείται η λήψη επειγόντων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης που κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται. Η εξέταση της υπόθεσης σε βάθος είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.