Να μην επιτρέπεται η οδήγηση το βράδυ σε συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου της Ε.Ε. για μηδενικούς θανάτους από τροχαία δυστυχήματα έως το 2050.

Η μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ε.Ε. είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αριθμός τους χάρη στη βελτίωση των υποδομών αλλά και των προδιαγραφών ασφαλείας των αυτοκινήτων έπεσε από 51.400 το 2001 σε 19.800 το 2030.


Ποιοι δεν θα οδηγούν το βράδυ – Τι προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Προκειμένου όμως να επιτευχθεί ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των μηδενικών θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, κατατέθηκε η ριζοσπαστική πρόταση για την επιβολή περιορισμών οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες. Συγκεκριμένα προτείνεται σε όσους είναι αρχάριοι οδηγοί και απέκτησαν πρόσφατα το δίπλωμα οδήγησης να απαγορεύεται η οδήγηση από τα μεσάνυχτα έως και τις 06:00!


Τι άλλο προτείνεται για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων

Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει επίσης τη μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας εκτός των αστικών περιοχών για τους αρχάριους οδηγούς στα 90 χλμ./ώρα και αυστηρότερες κυρώσεις για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, την υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση χωρίς άδεια.

Ακόμη, προτείνεται οι αρχάριοι οδηγοί να μπορούν να οδηγούν μόνο οχήματα βάρους έως 1.800 κιλών, εκτός αν αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε Β+, αλλά και πάλι ύστερα από δοκιμαστική περίοδο διάρκειας δύο ετών.