H απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο καλεί το Ισραήλ «να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα» για να αποφευχθεί μια γενοκτονία στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να απαντά εάν η χώρα αυτή διαπράττει ή όχι ένα τέτοιο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων, 'εχει προκαλέσεο διεθνείς αντιδράσεις.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου συνάδει με τη θέση της Ουάσινγκτον



Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σήμερα πως: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνάδει με τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Γαλλία: Ενίσχυση των εργασιών για κατάπαυση των πυρών


Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «η απόφαση που έλαβε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη Γάζα ενισχύει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός», και προσθέτει ότι για το έγκλημα της γενοκτονίας, για το οποίο ορισμένες χώρες κατηγορούν το Ισραήλ, θα πρέπει «να αποδειχθεί η πρόθεση».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι είναι «σημαντική» η «αυστηρή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ» και χαιρετίζει το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, «όπως και η Γαλλία», ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Το Παρίσι επαναλαμβάνει επίσης ότι εργάζεται «για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασε ότι ελπίζει να εφαρμοστεί «πλήρως και αμέσως» η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία ζητείται επίσης από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.