Λήγει αύριο η ιταλική επιχείρηση διάσωσης μεταναστών
Συνέβαλε στη διάσωση 15.000 μεταναστών στη Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο
Το τέλος της επιχείρησης του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Mare Nostrum, η οποία συνέβαλε στη διάσωση περισσότερων από 15.000 μεταναστών στη Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο, επιβεβαίωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
«Η Mare Nostrum σταματά», δήλωσε ο Αλφάνο στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι από αύριο Σάββατο 1η Νοεμβρίου ξεκινά μια νέα επιχείρηση, αυτή τη φορά ευρωπαϊκή, από τη Frontex, με την ονομασία Τρίτων.
«Η Ιταλία έχει κάνει το καθήκον της», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει περίπου 114 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή της χρονιάς για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση αυτή, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 μετά τα δύο ναυάγια που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 400 μεταναστών κοντά στο νησί Λαμπεντούζα και τη Μάλτα.
Η Mare Nostrum σταματά, όμως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν σύμφωνα «με το δίκαιο της θάλασσας», διευκρίνισε ο Αλφάνο. Και «το δίκαιο της θάλασσας ορίζει ότι όταν κληθείς σε περίπτωση κινδύνου, πρέπει να επέμβεις», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η Ιταλία «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, σχολίασε από την πλευρά της η Ιταλίδα υπουργός ’μυνας Ρομπέρτα Πινότι.
Στο μεταξύ αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις περιλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών χωρίς Σύνορα ζήτησαν από τις ιταλικές αρχές να μην υλοποιήσουν αυτή την απόφαση.
«Οι οργανώσεις μας ανησυχούν σοβαρά για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής, διότι η επιχείρηση Τρίτων δεν θα έχει εντολή να διεξάγει αποστολές αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά να περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα και θα αποτελεί μια μερική λύση στο πρόβλημα», αναφέρουν σε μια ανοικτή επιστολή.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση το ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι η επιχείρηση Τρίτων «θα επικεντρωθεί στην περιπολία των ακτογραμμών και την εξέταση των αιτούντων άσυλο μόλις αυτοί φτάσουν στη στεριά», αντί να επεμβαίνει ενεργά όταν υπάρχουν πλοιάρια σε κίνδυνο, όπως έκανε ως τώρα η Mare Nostrum.
Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της επιχείρησης Τρίτων, κάτω από 3 εκατομμύρια ευρώ, είναι λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού της Mare Nostrum, ενώ εκτιμά ότι η επιχείρηση δεν πρόκειται «να φτάνει ως τα διεθνή ύδατα όπου τόσοι πολλοί πεθαίνουν, αλλά θα επικεντρώνεται πιο κοντά στις ευρωπαϊκές ακτές».