Το Πεντάγωνο δοκίμασε με επιτυχία μια νέα βόμβα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να φτάσει πολύ σύντομα στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με  Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Ουκρανία θα λάβει την πρώτη της παρτίδα από εδάφους-εδάφους  εκτοξευόμενες βόμβες μικρής διαμέτρου, ένα ολοκαίνουργιο όπλο μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάστηκε από την Boeing που ακόμη και οι ΗΠΑ δεν έχουν στο απόθεμά τους.  Η νέα βόμβα, η οποία έχει βεληνεκές περίπου 90 μίλια, αναμένεται να προσδώσει  «μια νέα  σημαντική δυνατότητα μακρού πλήγματος  για την Ουκρανία», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Τους δίνει μια μεγαλύτερη  ικανότητα κρούσης που δεν είχαν, συμπληρώνει το οπλοστάσιό τους μεγάλης εμβέλειας». «Είναι απλώς ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα που θα τους επιτρέψει να κάνουν περισσότερα», δήλωσε ο  εκπρόσωπος του Πενταγώνου Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ  ο οποίος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα «λόγω επιχειρησιακής ασφάλειας».

«Θα αναφερθώ στην Ουκρανία για να μιλήσω για οποιαδήποτε παράδοση», είπε στους δημοσιογράφους την Τέταρτη. «Όμως, όπως ανέφερα, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ουκρανία και με τους βιομηχανικούς μας εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία λαμβάνει και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχουμε, το συντομότερο δυνατό».

Νέα βόμβα: Από τι αποτελείται

Το όπλο, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Boeing και τη Saab, αποτελείται από μια βόμβα ακριβείας 250 λιβρών που είναι προσδεμένη σε έναν πυραυλικό  κινητήρα και μπορεί να  εκτοξευτεί με  διάφορους εκτοξευτές από το έδαφος. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει μια παρόμοια έκδοση της βόμβας που εκτοξεύεται από αέρος, αλλά μια έκδοση από το έδαφος δεν υπάρχει ακόμη στο απόθεμα των ΗΠΑ. Η εκτεταμένη εμβέλεια θα βάλει μια νέα ικανότητα στο οπλοστάσιο του Κιέβου σε μια εποχή που οι μάχες κατά μήκος του μετώπου βρίσκονται σε αδιέξοδο και καθώς η Ουκρανία αναζητά νέους τρόπους για να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις και τις υποδομές πίσω από τις γραμμές του.

Η βόμβα θα προστεθεί και  με άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που δόθηκαν στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, τα οποία επέτρεψαν στα στρατεύματά της να χτυπήσουν ρωσικές εγκαταστάσεις επιμελητείας και ναυτικού στην Κριμαία. Ενώ οι νέες βόμβες δεν έχουν το βεληνεκές του Βρετανικού  Storm Shadow ή των MLRS του αμερικανικού στρατού, φθάνουν στην ώρα  καθώς τα αποθέματα πυρομαχικών πυροβολικού της Ουκρανίας εξαντλούνται.

Η Ουκρανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει τη βόμβα σε μάχη, καθιστώντας την και τον πρώτο δοκιμαστή της.  Ο στρατός των ΗΠΑ  επέβλεψε τη δοκιμή της νέας βόμβας με καθοδήγηση ακριβείας πριν δώσει τη σφραγίδα έγκρισης για την αποστολή του όπλου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή της βιομηχανίας. Η αεροπορική έκδοση δημιουργήθηκε το 2019, αλλά παρά τις επιτυχημένες δοκιμές, η Boeing και η Saab δεν πραγματοποίησαν πώληση έως ότου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τη δωρίσουν στην Ουκρανία ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας.