Δυνάμεις της Ουκρανίας λένε ότι βύθισαν ένα ρωσικό πυραυλοφόρο πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανοικτά των ακτών της Κριμαίας με ειδική επιχείρηση μετά από μια «μαζική» πυραυλική επίθεση στην κατεχόμενη χερσόνησο ώρες νωρίτερα.
Το ρωσικό πλοίο Ivanovets – μια κορβέτα εκτιμώμενου κόστους 70 εκατ. δολαρίων – δέχθηκε πολλαπλά πλήγματα από θαλάσσια drones στο κύτος της με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη έκρηξη, όπως φαίνεται και στο βίντεο που έδωσαν οι Ουκρανοί στη δημοσιότητα, προτού βυθιστεί.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το Κρεμλίνο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το περιστατικό.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Επανενώθηκε το ζευγάρι που ήταν αιχμάλωτοι των Ρώσων – Ο ένας δεν γνώριζε αν ζει ο άλλος (Βίντεο)


Δείτε το βίντεο


Μαύρη Θάλασσα: Τα ουκρανικά πλήγματα κατά του ρωσικού στόλου

Η βύθιση του ρωσικού πλοίου είναι το τελευταίο μιας σειράς ουκρανικών πληγμάτων κατά του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να καταφέρει στρατηγικά και συμβολικής σημασίας χτυπήματα κατά των ρωσικών δυνάμεων που προσήρτησαν την Κριμαία το 2014.

Η Ουκρανία έχει πει ότι το πλήγματά της στην Κριμαία και κατά ρωσικών πλοίων αποσκοπούν στην απομόνωση της χερσονήσου και στο να δυσχεράνουν την προσπάθεια της Ρωσίας να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ενδοχώρα της.

Το σημαντικότερο πλήγμα ήταν η βύθιση της ναυαρχίδας Moskva τον Απρίλιο του 2022. Η επίθεση κατά του Ιβάνοβετς ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μπαράζ 20 πυραύλων κατά στόχων στην Κριμαία με στόχο την «εκκαθάρισή της από τη ρωσική παρουσία», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.