Την επικύρωση της υποψηφιότητας του νυν προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου γνωστοποίησαν τη Δευτέρα οι ρωσικές Αρχές.

Με ανάρτηση στο Τelegram δημοσιοποιήθηκε ότι «η ρωσική εκλογική επιτροπή καταχώρισε την υποψηφιότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προεδρία», σε ένα κλίμα φόβου αλλά και περαιτέρω διεθνούς απομόνωσης της χώρας. Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι διπλωματικές σχέσεις αποτελούν «πονοκέφαλο» για τη χώρα, αλλά και η φίμωση που έχει δεχθεί η αντιπολίτευση φαίνεται να προδικάζουν το αποτέλεσμα, καθώς δεν προβλέπεται -προς ώρας- ο Πούτιν να συναντήσει κάποιο ισχυρό εμπόδιο στην πορεία προς τη διεύρυνση της σχεδόν 25ετούς παραμονής του στην εξουσία.

Ο 71χρονος πρόεδρος θα είναι παρών στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο διάστημα 15-17 Μαρτίου, «παίζοντας μόνος του», καθώς ο άμεσος αντίπαλός του Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται φυλακισμένος, ενώ αρκετοί έχουν εξωθηθεί σε εξορία. Παράλληλα, ο Μπορίς Ναντιέτζντιν, επικριτής του Κρεμλίνου, επιχειρεί να επικυρώσει την υποψηφιότητά του, η οποία έχει ήδη βρει αντίκρισμα στον ρωσικό λαό, με χιλιάδες πολίτες να κινητοποιούνται προς υπογραφή της αναφοράς, για να κατατεθεί η συμμετοχή του στις εκλογές. Βέβαια, ο ίδιος δήλωσε πως «τρέφει» ελάχιστες ελπίδες για το αποτέλεσμα, ευελπιστώντας όμως αυτή η ψηφοφορία να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους» του Πούτιν.

Ακόμα, νέα σενάρια γίνονται γνωστά αναφορικά με την πιθανότητα να παραμείνει στην εξουσία ο Πούτιν έως και το 2036. Συγκεκριμένα, το 2020 ο ίδιος υπέγραψε νόμο βάσει του οποίου, μεταξύ άλλων, δύναται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας αλλά και να διεκδικήσει ακόμα δύο θητείες, μετά τη λήξη της θητείας του. Σύμφωνα με τον νέο αυτό νόμο, το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει ακόμα δύο θητείες, δίχως να λαμβάνονται υπόψη -αναφορικά με τον εν ενεργεία πρόεδρο- οι προηγούμενες προεδρικές του θητείες. Η προβληματική αυτή «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όντας στην εξουσία από το 2000, έχει εξαφανίσει τον πολιτικό ανταγωνισμό, αλλά και έχει περιορίσει την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης. Αν όλα αυτά λάβουν χώρα, το «πλάνο» του για το 2036 θα τον βρει στην εξουσία σε ηλικία 83 ετών.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά