Ενώ η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κατηγορείται για διαφθορά, ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ Γιολ, ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τη σύζυγό του, καθώς της πήρε δώρο μία πανάκριβη τσάντα του οίκου Dior.

Συγκεκριμένα, ορισμένα μέλη του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Ισχύος (PPP) του Γιουν προέτρεψαν τον πρόεδρο και τη σύζυγό του Κιμ Κεόν Χι, να ζητήσουν συγγνώμη και να παραδεχθούν πως το να αποδεχθεί να πάρει την τσάντα ήταν, τουλάχιστον, ανάρμοστο, με την ελπίδα να ξεχαστεί το θέμα.

Έτσι, σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο KBS, ο Γιουν σχεδόν ζήτησε συγγνώμη και αναφέρθηκε στις νομικές συνέπειες, ενώ είπε ότι το γεγονός πως το υλικό, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όμως δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2023, αποκαλύφθηκε ενόψει των εκλογών θα πρέπει να θεωρηθεί «ένας πολιτικός ελιγμός».

«Εντούτοις, δεν είναι σημαντικό εάν θα το αποκαλέσουμε πολιτικό ελιγμό ή όχι», τόνισε. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να τεθούν σαφέστερα όρια με τους άλλους προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάτι παρόμοιο να συμβεί στο μέλλον».

Ο πάστορας, ο οποίος πρόσφερε το δώρο αξίας 3 εκατομμυρίων γουόν (2.250 δολάρια) και κατέγραψε κρυφά το συμβάν, υποστήριξε πως είχε δεσμούς με τον πατέρα της Κιμ, ο οποίος πέθανε όταν εκείνη ήταν παιδί, είπε ο Γιουν.

Το γεγονός πως το ζευγάρι εξακολουθούσε και ζούσε στην ιδιωτική κατοικία τους ενόψει της μετακόμισής τους σε μια νεόκτιστη προεδρική κατοικία ενδέχεται επίσης να συνέβαλε στη σύγχυση σχετικά με το πώς έπρεπε να διαχειριστούν το δώρο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πάστορας, αιδεσιμότατος Άμπραχαμ Τσόι, είπε νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι εκείνος ήθελε αρχικά να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του Γιουν στο θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι η προσφορά ακριβών δώρων φαίνεται πως ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί μια συνάντηση με την Πρώτη Κυρία.

Μια εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup Korea που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή κατέδειξε ότι η δημοτικότητα του Γιουν μειώθηκε στο 29%, το χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 9 μήνες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μια έλλειψη επικοινωνίας, το θέμα της Πρώτης Κυρίας και την οικονομία μεταξύ των λόγων για την αποδοκιμασία τους.