Eπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας, «20 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 50 χρόνια από την de facto διαίρεση του νησιού, αυτό το πρώτο ταξίδι γερμανού Ομοσπονδιακού Προέδρου στην χώρα της ανατολικής Μεσογείου τιμά την στενή συνεργασία με ένα κράτος - μέλος της ΕΕ σε μια ιδιαίτερη πολιτική και γεωγραφική θέση». Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις του κ. Σταϊνμάιερ στην Κύπρο περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, πολιτισμού και παιδείας.

Το πρόγραμμα του Σταϊνμάιερ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο


Ο κ. Σταϊνμάιερ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου και το πρωί της Δευτέρας (09:00 τοπική ώρα) να γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, ακολουθούν τελετές παρασημοφόρησης των δύο προέδρων, κατ' ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στις 10:30 δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Δημαρχείο της Λευκωσίας, όπου θα τους υποδεχθεί ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και κατόπιν οι τρεις αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την παλιά πόλη της πρωτεύουσας κατά μήκος της «Πράσινης Γραμμής». Ακολουθεί γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του γερμανού προέδρου ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σταύρος Σταύρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο και θα επισκεφθεί το Ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ, ενώ θα έχει συνάντηση και με μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP). Θα επισκεφθεί ακόμη το «Σπίτι της Συνεργασίας», όπου θα συνομιλήσει με μέλη της κοινωνίας των πολιτών και το παράρτημα Λευκωσίας του Ινστιτούτου Γκαίτε, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προγράμματα υποτροφιών.

Στις 18:00 ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος θα μεταβεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα τον υποδεχθεί η Πρόεδρος του Σώματος Αννίτα Δημητρίου και στις 20:00 θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις 13 Φεβρουαρίου ο γερμανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Γυμνάσιο μακαρίου Γ' στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου θα συναντηθεί με μαθητές που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης της γερμανικής ως ξένης γλώσσας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Κοφίνου, όπου θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ακολούθως, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του θα ξεναγηθούν στο χωριό Λεύκαρα. Ο κ. Σταϊνμάιερ και ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχουν ακολούθως γεύμα στο χωριό Κάτω Δρυς, πριν ο γερμανός Πρόεδρος αναχωρήσει για την επιστροφή του στην Γερμανία.