Σε… Gemini μετονομάστηκε το chatbot της Google Bard, όπως γνωστοποίησε χθες ο διαδικτυακός κολοσσός. Η Google φαίνεται ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην προώθηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) και από μάλλον η ονοματοδοσία τελικά δεν είναι εύκολο πράγμα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία νέα απόπειρα αύξησης της δημοφιλίας του AI βοηθού, απέναντι στο ChatGPT της Open AI που έχει τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των χρηστών.
Από σήμερα, οι χρήστες συσκευών Android θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Gemini μέσω ειδικής εφαρμογής, ενώ οι χρήστες iOS μπορούν να χρησιμοποιούν το Gemini μέσα από την εφαρμογή της Google. Μπορεί ακόμη κανείς να επισκεφτεί το bard.google.com, αλλά η εμπειρία αποκαλείται πλέον Gemini και δεν αφορά μια απλή αλλαγή ονόματος. Η Google λανσάρει ουσιαστικά μια νέα εμπειρία AI και μια νέα εφαρμογή στο Android.


Google: "Για να αντικατοπτρίζει την προηγμένη τεχνολογία στον πυρήνα της, ο Bard θα ονομάζεται πλέον απλώς Gemini"

Σε ένα blog post, ο CEO της Google, Σαντάρ Πιντσάι, εξηγεί την αλλαγή με τον ακόλουθο τρόπο: «Ο Bard ήταν ο καλύτερος τρόπος για τους ανθρώπους να γνωρίσουν άμεσα τα πιο ικανά μοντέλα μας. Για να αντικατοπτρίζει την προηγμένη τεχνολογία στον πυρήνα της, ο Bard θα ονομάζεται πλέον απλώς Gemini».

Bard becomes Gemini | Ultra 1.0 and a new mobile app


Από τότε που κυκλοφόρησε ο Bard πέρυσι, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποίησαν για να συνεργαστούν με την τεχνητή νοημοσύνη με έναν εντελώς νέο τρόπο – για να προετοιμαστούν για συνεντεύξεις για δουλειά, να εντοπίσουν σφάλματα, να κάνουν brainstorming για νέες επιχειρηματικές ιδέες ή εσχάτως και να δημιουργήσουν συναρπαστικές εικόνες, όπως επισημαίνει η εταιρεία. «Η αποστολή μας με τον Bard ήταν πάντα να σας παρέχουμε άμεση πρόσβαση στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μας και το Gemini αντιπροσωπεύει την πιο ικανή οικογένεια μοντέλων μας. Για να γίνει αυτό ξεκάθαρο, ο Bard θα είναι πλέον γνωστός απλώς Gemini.

Οι χρήστες μπορούν ήδη να συνομιλήσουν με το Gemini με το μοντέλο Pro 1.0 σε περισσότερες από 40 γλώσσες και σε περισσότερες από 230 χώρες και περιοχές. Έρχονται δε δύο νέες εμπειρίες — το Gemini Advanced και μια εφαρμογή για κινητά. Σύμφωνα με τη Google σε αξιολογήσεις από τρίτους (στους οποίους δεν ήταν γνωστή η ταυτότητα του chatbot) το Gemini Advanced με Ultra 1.0 βγήκε το προτιμώμενο chatbot σε σύγκριση με τους κορυφαίους ανταγωνιστές του.
Gemini Advanced with Google’s Ultra 1.0 model


Οι κύριες ικανότητες του Gemini 

  • Το Gemini Advanced μπορεί να είναι ο προσωπικός σας δάσκαλος — δημιουργώντας οδηγίες βήμα-βήμα, δείγματα κουίζ ή συνεχείς συζητήσεις προσαρμοσμένες στο μαθησιακό σας στυλ.
  • Μπορεί να σας βοηθήσει με πιο προηγμένα μοντέλα κώδικα, χρησιμεύοντας ως ηχητικός πίνακας για ιδέες και βοηθώντας σας να αξιολογήσετε διαφορετικές προσεγγίσεις κωδικοποίησης.
  • Μπορεί να βοηθήσει τους ψηφιακούς δημιουργούς να περάσουν από την ιδέα στην υλοποίηση, δημιουργώντας φρέσκο περιεχόμενο, αναλύοντας τις πρόσφατες τάσεις και αναζητώντας βελτιωμένους τρόπους για να αυξήσουν το κοινό τους.

«Αυτή η πρώτη έκδοση του Gemini Advanced αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες προόδους μας στον συλλογισμό της τεχνητής νοημοσύνης και θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Καθώς προσθέτουμε νέες και αποκλειστικές δυνατότητες, οι χρήστες του Gemini Advanced θα έχουν πρόσβαση σε διευρυμένες πολυτροπικές δυνατότητες, πιο διαδραστικές δυνατότητες κωδικοποίησης, βαθύτερες δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων και πολλά άλλα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.