Επιστήμονες στη Νότια Κορέα κατασκεύασαν ένα υβρίδιο με διασταύρωση κρέατος και ρυζιού και υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορέσει να γίνει μια προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον πηγή πρωτεΐνης.

Στους κόκκους του ρυζιού εγχέονται κύτταρα από μοσχαρίσιο κρέας και κύτταρα λίπους. Στη συνέχεια το μείγμα καλλιεργείται για λίγες ημέρες. Ειδικότερα, όπως σημειώνει το BBC, το ρύζι καλύπτεται με ζελατίνη από ψάρι ώστε να «κολλήσουν» πάνω του οι ζωικές πρωτεΐνες. Το ρύζι γίνεται «σκαλωσιά» για να αναπτυχθούν τα κύτταρα του κρέατος και τους παρέχει θρεπτικά συστατικά.

Το μείγμα χρειάζεται μέχρι και 11 ημέρες για να είναι έτοιμο. Όπως λένε οι δημιουργοί του, η τροφή μπορεί να γίνει όπλο κατά του λιμού, να χρησιμοποιηθεί από στρατιώτες, ακόμη και σε διαστημικά ταξίδια. Απομένει όμως να φανεί αν θα το υιοθετήσουν και οι καταναλωτές όταν βγει στην αγορά.

Το υβριδικό ρύζι έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα


Το υβριδικό ρύζι είναι λίγο πιο σκληρό από το κανονικό ρύζι, αλλά σπάει πιο εύκολα. Περιέχει 8% περισσότερες πρωτεΐνες και 7% περισσότερα λιπαρά από το κανονικό, αναφέρει το περιοδικό Matter. Πάντως, σε σύγκριση με το μοσχαρίσιο κρέας, έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, γιατί δεν χρειάζεται η εκτροφής πολλών ζώων.

Για κάθε 100 γραμμάρια παραγόμενης πρωτεΐνης, το υβριδικό ρύζι εκτιμάται ότι απελευθερώνει λιγότερο από 6,27 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η παραγωγή βοδινού κρέατος απελευθερώνει 49,89 κιλά. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για το υβριδικό τους ρύζι καθώς το πείραμα με την προσθήκη ζωικών πρωτεϊνών πήγε καλύτερα από όσο περίμεναν.

Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να καλλιεργήσουν κρέας στο εργαστήριο που θα είναι ασφαλές και με προσιτή τιμή. Πρόσφατα πάντως η Ιταλία ψήφισε για την απαγόρευση του κρέατος που παράγεται σε εργαστήριο, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι διατροφικές παραδόσεις της χώρας.