Έκρηξη ηφαιστείου που σημειώθηκε στο νησί Σακουρατζίμα της Ιαπωνίας είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας 16.000 πόδια από το έδαφος ενός εκτοξεύτηκε βράχος σε απόσταση ενός μιλίου.

Μάλιστα υπήρξε προειδοποίηση προς τους κατοίκους προκειμένου να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το νησί εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ιαπωνία: Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου


Δραματικά πλάνα από την έκρηξη δείχνουν ένα πέπλο καπνού να υψώνεται στον ουρανό ενώ ειδικοί αναφέρουν ότι το σύννεφο καπνού θα μπορούσε να καλύψει με στάχτη τις κοντινές πόλεις και τα χωριά.

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου είναι η πιο ισχυρή από το 2020. Τότε ήταν η τελευταία φορά που η τέφρα έφτασε στα 16.000 πόδια. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια ή τραυματισμοί. Είναι ενδεικτικό ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε ηφαιστειακή προειδοποίηση επιπέδου 3 για την περιοχή, προτρέποντας τον κόσμο να παραμείνει σε επιφυλακή για την πιθανότητα πυροκλαστικών ροών σε απόσταση ενός μιλίου από την κορυφή του ηφαιστείου Minamidake και τον κρατήρα Showa.





Η έκρηξη ξεκίνησε γύρω στις 6.30 μ.μ. στις 14 Φεβρουαρίου και έστειλε τον καπνό βορειοανατολικά, δημιουργώντας κακή ορατότητα στη γύρω περιοχή.

Το ηφαίστειο βρίσκεται 2,5 μίλια απέναντι από τον κόλπο από την πόλη Καγκοσίμα, η οποία φιλοξενεί περίπου 600.000 κατοίκους. Η έκρηξή του έρχεται μετά την έκρηξη του όρους Οτάκε, ενός άλλου ηφαιστείου περίπου 130 μίλια νότια της Σακουρατζίμα, την Κυριακή, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.