Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σχολιάστηκε σε ένα εκτενές βελγικό δημοσίευμα της γαλλόφωνης ραδιοτηλεόρασης RTBF, το οποίο αναφέρεται στις κυβερνητικές προσπάθειες της χώρας για τις μειωμένες γεννήσεις.

Μάλιστα, το δημοσίευμα έχει τίτλο "Στην Ελλάδα, στο όνομα της Αφροδίτης, κάντε μωρά!" και καταγράφει τις διαστάσεις του φαινομένου της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, τις παροχές που έχουν λάβει έγκριση από την κυβέρνηση, αλλά και τους σχολιασμούς των ελληνικών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητα των παροχών, επισημαίνοντας παράλληλα τις οικονομικές δυσκολίες.

«Οι Έλληνες μετά βίας αναρρώνουν από την κρίση λιτότητας που τους επέβαλε η Ευρώπη. Οι καθημερινές δυσκολίες δεν έχουν εκλείψει», σχολιάζει, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη».

Συγκριτικά αναφέρει το δημοσίευμα, 800 γραμμάρια γάλακτος σε σκόνη για παιδιά κάτω των 6 μηνών από τη Nestlé πωλούνται 27 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, έναντι 14 ευρώ στη Γαλλία και 18 ευρώ στο Βέλγιο. Το ίδιο ισχύει για τις πάνες.

«Η Ελλάδα, όπως η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν μείωση των γεννήσεων. Οι αριθμοί είναι τόσο χαμηλοί που το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο» σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό γεννήσεων αυξήθηκε το 2021. Όμως, με μόλις 77.000 νεογνά το 2023, οι γεννήσεις είναι οι μισές από τους θανάτους (144.000). Το ποσοστό γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 90 χρόνια.

Χρυσός... το ελληνικό λάδι

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και στην αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου.

Αναφερόμενη σχετικά η ανταποκρίτρια του RTBF στην Ελλάδα η Angélique Kourounis υποστηρίζει ότι πλέον όσοι ζουν στο εξωτερικό καλούνται τώρα να φέρουν ελαιόλαδο όταν έρχονται διακοπές στην Ελλάδα, παρότι η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγής.

Υπογραμμίζεται ακόμη το υψηλό κόστος τοκετού και σχολιάζεται ότι σε πολλά ακριτικά και περιφερειακά μέρη «δεν υπάρχει μαιευτήριο ούτε καν γυναικολόγος». Επομένως, οι γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν για να βρουν γιατρό και να γεννήσουν το παιδί τους κάτι που συνεπάγεται επιπλέον κόστος.

Τονίζεται, επιπλέον, η έλλειψη παιδικών σταθμών και το κόστος των δραστηριοτήτων για τα παιδιά.

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη ότι το κυβερνητικό σχέδιο έχει στόχο «αφενός να δώσουμε στα ζευγάρια τα μέσα να υποδεχτούν ένα νεογέννητο, αφετέρου, μακροπρόθεσμα, η ενίσχυση και η αύξηση των μισθών στοχεύουν να προσπαθήσουν να φέρουν πίσω τους περίπου 450.000 Έλληνες ηλικίας κάτω των 40 ετών που πήγαν στο εξωτερικό, τη δεκαετία της κρίσης, για να βρουν δουλειά».


Πηγή: RTBF