Tον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ΟΗΕ τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με την προοπτική «αληθινής» επίθεσης του ισραηλινού στρατού στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, τη Ράφα, όπου κατέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επεσήμανε ότι, δεδομένης της έως τώρα αιματοχυσίας στη Γάζα, «μπορούμε να φανταστούμε πλήρως τι θα γίνει στη Ράφα», επισημαίνοντας ότι, μη έχοντας τόπο διαφυγής, η περίπτωση αυτή «καθίσταται τρομακτική». Φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η επίθεση αυτή ενέχει μεγάλο κίνδυνο να προκαλέσει εξαιρετικά υψηλό αριθμό αμάχων που θα τραυματιστεί ή θα σκοτωθεί, εκφράζοντας ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε στην ανθρωπιστική βοήθεια, από την οποία εξαρτάται η επιβίωση του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων του θύλακα. Παράλληλα, στο Ισραήλ επέστρεψε η αντιπροσωπεία της χώρας που διεξήγαγε διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για ενδεχόμενη δεύτερη ανακωχή.

Στις 13/2, η Αίγυπτος, που έχει ρόλο μεσολαβητή στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, υποδέχθηκε τους διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κατάρ, για συνομιλίες σε σχέση με νέα ανακωχή, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο, οι συνομιλίες ανάμεσα στον διευθυντή της CIA, τον αρχηγό της Μοσάντ, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους ήταν «θετικές», παρότι απέβησαν άκαρπες και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ασκούν τη δική τους πίεση στο Ισραήλ, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Τζο Μπάιντεν προ ημερών συνομίλησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως και το βράδυ της Πέμπτης, και φέρεται να του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να προχωρήσει» σε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δίχως σχέδιο για την προστασία των συνωστισμένων στην περιοχή αμάχων. Ταυτόχρονα, ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, επεσήμανε ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/2