Ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος ετοιμάζεται να πέσει τις επόμενες ώρες στη Γη. Πρόκειται για τον ERS-2 (European Remote Sensing 2), μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παρατήρησης, η οποία εκτοξεύτηκε το 1995, με τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως για την παρακολούθηση του πλανήτη.

Ο ERS-2 το 2011 τερμάτισε τη λειτουργία του και από τότε ο δορυφόρος, βάρους 2,26 τόνων, βρίσκεται σε τροχιά καθόδου και θα κάνει μια ανεξέλεγκτη βουτιά στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή εντός της ημέρας.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕSA) ο δορυφόρος θα αναφλεγεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα και το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί. Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ESA, ο δορυφόρος θα μπει στην ατμόσφαιρα γύρω στις 18:32 ώρα Ελλάδος σήμερα, με απόκλιση 4,5 ωρών. Η αβεβαιότητα αυτή σχετικά με την ώρα, οφείλεται κυρίως στην επίδραση της απρόβλεπτης ηλιακής δραστηριότητας, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα της ατμόσφαιρας της Γης και συνεπώς την αντίσταση που συναντά ο δορυφόρος.Ο δορυφόρος θα σπάσει σε κομμάτια σε περίπου 80 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διαστημική υπηρεσία. Μερικά θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη και να καταλήξουν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά τα θραύμαστα είναι πολύ πιθανό να χαθούν στη θάλασσα, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτεται από ωκεανούς.

Το μεγαλύτερο θραύσμα του δορυφόρου θα ζυγίζει περί τα 52 κιλά

Σύμφωνα με το Phys.org, μηχανικός του συστήματος διαστημικών απορριμμάτων της ESA, Benjamin Bastida Virgili, σε ενημέρωση Τύπου την περασμένη εβδομάδα ανέφερε: «Οι πιθανότητες να πέσει ένα κομμάτι του δορυφόρου στο κεφάλι κάποιου υπολογίζονται σε μία στο δισεκατομμύριο».


Επιπλέον, όπως ανέφερε ο ίδιος ιστότοπος, ο Henri Laur από την αποστολή παρατήρησης της Γης της ESA είπε με τη σειρά του ότι το μεγαλύτερο θραύσμα, που θα μπορούσε να φτάσει στο έδαφος, θα ζύγιζε περίπου 52 κιλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 16 χρόνια λειτουργίας του, ο ERS-2 συνέλεξε πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και την ατμόσφαιρα της Γης. Μαζί με τον προγενέστερο δορυφόρο ERS-1, όπως ανέφερε η ESA, χρησιμοποιούσε «ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος απεικόνισης, ένα υψόμετρο ραντάρ και άλλους ισχυρούς αισθητήρες για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του ωκεανού και των ανέμων στη θάλασσα». Τέλος, ο ERS-2 έφερε επίσης έναν άλλο αισθητήρα για τη μέτρηση του όζοντος στην ατμόσφαιρα. 

Σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία, οι δύο δορυφόροι συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τη «μείωση του πολικού πάγου, την αλλαγή της επιφάνειας της γης, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη θέρμανση των ωκεανών και τη χημεία της ατμόσφαιρας».