Ο κυβερνών συνασπισμός των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλδημοκρατών στη Ρουμανία θα συμμετάσχει με υποψηφίους από κοινού στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, όπως δήλωσαν οι ηγέτες τους, στην προσπάθεια να περιορίσουν την άνοδο του υπερεθνικιστικού κόμματος AUR της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα κατέβουν με ξεχωριστούς υποψηφίους στις τοπικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αργά χθες, Τετάρτη, θα διεξαχθούν επίσης στις 9 Ιουνίου.

Στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) φαίνεται να είναι η πρώτη προτίμηση των ψηφοφόρων, ενώ οι Φιλελεύθεροι (PNL) θα δώσουν σκληρή μάχη για να κερδίσουν τη δεύτερη θέση απέναντι στο AUR. «Αποφασίσαμε να συμπήξουμε εκλογική συμμαχία για τις ευρωεκλογές», ανέφερε σε μία δήλωση ο ηγέτης του PSD και πρωθυπουργός Μαρτσέλ Τσιολάκου. «Ανεξάρτητα από το πώς θα προσπαθήσουμε να το συνδυάσουμε, είναι σαφές πως μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα εξτρεμιστικό κύμα. Καμία από τις δύο πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να το κάνει μόνη της».

Η υποστήριξη προς το AUR, το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές του 2020, συνεχίζει να αυξάνεται καθώς το κόστος διαβίωσης πιέζει και η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Ρουμάνων στους κρατικούς θεσμούς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Εκτός από τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι Ρουμάνοι αναμένεται να ψηφίσουν επίσης για νέο κοινοβούλιο και πρόεδρο φέτος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα δύο κυβερνώντα κόμματα είναι πιθανό να εξασφαλίσουν και πάλι πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο. Η εκλογή δημάρχων είναι κρίσιμης σημασίας για τα κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, δίνοντας πλεονέκτημα σε όποια κόμματα εκλέξουν τον μεγαλύτερο αριθμό.

Οι ηγέτες των κομμάτων έχουν πει ότι είναι πιθανόν να επισπεύσουν την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία ώστε να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο αντί για τα τέλη Νοεμβρίου. Είπαν πως θα συζητήσουν επίσης μια κοινή στρατηγική για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές.