Φορώντας στολή πιλότου και κάνοντας μια διαδρομή, μυστική, σύμφωνα με Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβηκε στο πιλοτήριο ενός υπερηχητικού μαχητικού αεροσκάφους Tupolev Tu-160M υψηλής τεχνολογίας, για να ελέγξει την ποιότητα του εκσυγχρονισμού του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πτήση του Πούτιν με το Tupolev, το οποίο «σηκώθηκε» από διάδρομο σε εργοστάσιο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Καζάν, θα είχε διάρκεια περίπου 40 λεπτών, ενώ διευκρίνισε πως «η διαδρομή της πτήσης είναι κρατικό μυστικό». Η απογείωση μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, ενώ ο ενθουσιασμένος δημοσιογράφος που τη μετέδιδε, έκανε λόγο για «μοναδικό γεγονός».


Το Tupolev Tu-160m είναι ένα βαρύ υπερηχητικό βομβαρδιστικό, που ονομάζεται στη Ρωσία «Λευκός Κύκνος» και στο ΝΑΤΟ «Blackjack», έχει σχεδιαστεί για να πλήττει στόχους σε απομακρυσμένες περιοχές με πυρηνικά και συμβατικά όπλα.

Το βομβαρδιστικό Tu-160m είναι το μεγαλύτερο υπερηχητικό αεροσκάφος στην ιστορία της στρατιωτικής αεροπορίας και το βαρύτερο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο.

 

Ο Πούτιν έχει ήδη πετάξει με διάφορα στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών. Επιπλέον, έχει ήδη πετάξει με το προηγούμενο μοντέλο του βομβαρδιστικού Tu-160 τον Αύγουστο του 2005.